Västerländsk kalligrafi - Konsten att skriva med spetsig penna

Plats Uppsala

Till våren startar äntligen vår kurs i Copperplate, en kurs för dig som vill lära dig hur man skriver västerländsk kalligrafi med spetsig penna.

Boka nu

Förkunskaper

Kursen kräver inga förkunskaper.

Innehåll

Copperplate är ett samlingsnamn för flera olika stilar, som grundar sig på kalligrafistilen kursiva som utvecklades redan under 1500-talet och nådde en höjdpunkt på 1800-talet. Det var också då man lärde ut den som skrivstil i skolorna och alla skrivstilar under 1900-talet härstammar från Copperplate.

I kursen får du bekanta dig med olika Copperplatestilar och öva dig i att skriva dem. Vi kommer också att ta upp hur du kan använda dina kunskaper i Copperplate för att utveckla din egen skrivstil.

Kursmaterial

Du kommer att få låna de skrivverktyg som behövs av läraren.

Anmälan

Tryck på ”Boka kursen nu”. Kort efter att du har ansökt till kursen, kommer du få en bekräftelse. Vi önskar att du bokar kursen minst två veckor innan kursens planerade startdatum. Om det inte har inkommit tillräckligt många anmälningar en vecka före startdatum, kan vi behöva ställa in kursen.

Länkar

Anmälningsvillkor

Kursledare

Kristjan Aunver

Kalligrafi handlar om att innehåll och form hänger ihop. Precis som formgivning och funktion. Ett föremåls värde förhöjs när det uttrycks konstfullt. Jordgubbssylten blir godare när burkens etikett är vacker, det är ett välkänt faktum. Ur detta förhållande stammar också Kristjan Aunvers intresse för att undervisa i kalligrafi, att dela med sig av upplevelsen och känslan.

Kristjans intresse för att texta vackert föddes redan i barndomen. Lärogången blev som den varit för kalligrafer i århundraden, det vill säga självstudier av förlagor från föregångare, för att finna de vackraste stilarna. Sedan öva sig i stilarna för att bemäktiga sig hantverksskickligheten.

Som kalligraf arbetar Kristjan med grafisk utformning av bokomslag, affischer & andra trycksaker. Han har även ett stående uppdrag för Uppsala universitet där han skriver examensdiplom för utbildningar. Under våren 2017 firade Kristjan Aunver femtio år som kalligraf. Han tycker att det känns bra att vara både erfaren och nybörjare. Han anser nämligen att kalligrafi är en konstform där tradition och nyskapande möts. Som kalligraf är man en del av en historisk tradition.

Hej Kristjan, vem är du?

Jag är universitetsadjunkt i kostvetenskap vid Uppsala universitet sedan 2004, men har även arbetat som kock, musiker och fotograf bland annat. Jag är född och uppvuxen i Uppsala. Som fotograf har jag gjort ett 30-tal utställningar och 8 böcker. Jag undervisade även under många år i fotografi på Folkuniveristet.

Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala idag?

De senaste åren har jag haft en kalligrafikurs för nybörjare per termin.

Hur började du med kalligrafi?

Jag har hållit på med kalligrafi i 50 år. Började 1968, när jag gick i 7:e klass. Sedan dess har jag nog varje dag skrivit vackra bokstäver, på ett eller annat sätt. Har aldrig tröttnat! Och försökt utveckla mig, som för 3 år sedan då jag som vänsterhänt bestämde mig för att även lära mig skriva med höger hand. Det var spännande. Det tog ett år att vänja sig!

Vad är det bästa med att undervisa?

Att möta likasinnade. Jag blir inspirerad och lär mig att se saker på nytt sätt. Studiecirkelformen är fantastisk i det avseendet – man möts på ett sätt som man inte gör på nätet.

Vilka deltagare är det som går din kurs?

Nästan uteslutande kvinnor. Ibland ett och annat barn. Inte ovanligt att mor-dotter/son går tillsammans. En kurs hade vi två tatuerare som ville lära sig fler stilar. De var redan väldigt duktiga!

Vad betyder kalligrafi för dig?

Allting har form – och innehåll. Form och innehåll hänger samman. Samverkar och är beroende av varandra. Det betyder att det inte bara är innehållet i en text som är viktigt, utan även hur texten presenteras, utformningen. När jag förmedlar ord och text tänker jag hela tiden på hur bokstäverna ser ut. Så kalligrafi är jätteviktigt för mig. Dessutom tror jag man blir en bättre människa om man tillägnar sig kalligrafi! Och vem vill inte bli en bättre människa!

Kristjan Aunver, kursledare i kalligrafi

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
27 apr 2024 - 28 apr 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 27 apr 2024 kl 10:45-16:00
  • sön 28 apr 2024 kl 10:45 - 16:00
Plats
Bergsbrunnagatan 1, 75323 UPPSALA
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
203856
Pris
1300 kr