Japansk konstnärlig kalligrafi

Plats Stockholm

Studera japansk kalligrafi ur ett konstnärligt perspektiv.

Boka kursen nu

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Undervisning ges på alla nivåer. Kalligrafin som förekommer i Japan, Kina och Korea ligger varandra mycket nära. Det handlar om att utforma skrivtecken med pensel doppad i tusch och ur denna gemensamma förutsättning har flera olika stilar, skrivsätt och skriftkaraktärer utvecklats genom historien.

Mål

Nybörjare 1 (termin 1) Efter avslutad kurs ska du kunna rita ett kanji (kinesiskt tecken) med 4 grundläggande kalligrafitekniker i s.k. “kaisho”


Nybörjare 2 (termin 2) Efter avslutad kurs ska du kunna rita ett kanji med ytterligare 4 grundläggande tekniker i “kaisho”.


Fortsättare 1 (termin 3) Efter avslutad kurs ska du kunna rita ett kanji tecken med de 8 grundläggande tekniker i “kasho”.


Fortsättare 2 (termin 4+) Efter avslutad kurs ska du kunna skapa ditt eget verk.


OBS! Det finns 5 stilar I japansk kalligrafi. I denna kurs behandlas en grundläggande stil “kaisho” dvs.standard stil/regelbunden skrift huvudsakligen.


Innehåll

Du som är nybörjare lär dig grunderna. Du som är fortsättare fördjupar kunskaper kring grundläggande tekniker samt vidareutvecklar din teknik. Föreläsning om japansk kalligrafi, t.ex. historia, stilar ges.

Undervisningsform

Du som är nybörjare 1, 2 eller fortsättare 1 kommer att arbeta på en grundläggande teknik per moment. Du som är fortsättare kommer att arbeta på ett verk vars mall läraren förberett för dig efter ditt eget behov och önskemål.

Ni förväntas att lämna in ett avslutande verk vid slutet av kursen.

Om kalligrafi

Kalligrafi föddes I Kina och kom till Japan via Korea tillsammans med kanji (kinesiska tecken). Japansk kalligrafi är en konst som genom tiderna utvecklats kring skrivtecken med pensel och tusch. Med andra ord, är det tecken som ritas konstnärligt. Så det är fortfarande läsbart fastän tecknen är deformerade.

Material

Du tar med ditt eget kursmaterial eller så kan du köpa det på plats direkt av läraren.

Kursledare

Hiroko Kimura, kalligraf och konstnär.

Kursledare

Hiroko Kimura

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
22 sep 2022 - 01 dec 2022
To 18:00 - 21:00
Tillfällen
10
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
40
Kurs-ID
1142543
Fåtal platser kvar
Pris
4375 kr