Kursinnehåll
- färgsymbolik i sagor
- hur du lägger upp och planerar illustrationer för en hel saga/sagobok
- sagors uppbyggnad, funktion och historia
- moderna tolkningar av sagor
- arketypiska karaktärer i sagor
- analys av text och illustrationer i sagor
- att använda färger, former och linjer för att uttrycka känsla och stämning i bild
- karaktärsdesign för sagokaraktärer
Under kursen arbetar du med konsten att tolka och illustrera sagor, både folksagor som funnits i hundratals år och nya sagor skapade för att spegla ett modernt samhälle. Få en djupare förståelse av sagorna du känner till, se på sagor och dina illustrationer med nya ögon och hitta ny inspiration och intressanta infallsvinklar!
För att tolka sagor lär du dig grundläggande begrepp för berättande och du får en inblick i vad berättelser för barn har haft för funktion och form genom historien.
Mål
Att börja respektive arbeta vidare med att tolka och illustrera sagor för barn.
Förkunskaper
Du har någon erfarenhet av att teckna eller illustrera och ett stort intresse av att lära dig mer.
God datorvana krävs.
Arbetsformer
Kursen är helt på distans och genomförs i den digitala plattformen Moodle Du får ett inlogg i samband med kursstart.
Kursen har inga lärarledda lektioner. Lektionerna publiceras skriftligt på kursplattformen. Vid varje lektion får du en inlämningsuppgift som du jobbar med mellan lektionstillfällena. I uppgiften ingår att lämna respons till övriga deltagare. För varje inlämningsuppgift får du själv respons både från kursledaren och från dina kurskamrater.
Du som deltagare arbetar med kursens uppgifter när det passar dig, du behöver bara förhålla dig till den tid då uppgiften ska vara inlämnad.
Förkunskaper
För dig som vill testa på och utveckla att illustrera sagor. God datorvana krävs.
Kurslitteratur
Vi använder skönlitterära exempel samt deltagarnas egna texter.
Material
Du behöver dator eller surfplatta och tillgång till internet för att kunna ta del av kursmaterialet på Moodle. I övrigt använder du det konstnärsmaterial du är van vid. Om du tecknar analogt kan du fota eller scanna dina bilder för inlämning.
Kursledare
Sarah Kläpp
Sarah Kläpp (1987) är verksam som konstnär, illustratör och serietecknare. Hon bor och arbetar i Malmö där hon även avslutade sin utbildning på Serieskolan.
Sarah har därefter genomfört flertalet separat utställningar i Sverige och även deltagit i grupputställningar av utvalda konstnärer och serietecknare i Sverige och internationellt.
Hennes serier och bilder finns publicerade i antologier och böcker inkl hennes serieroman "What We Knew" (C'est Bon Kultur förlag) och hennes väl omskrivna bilderbok "Ichabod Kvick och Järnbläckfisken" (Söderström Schildt förlag).
Hon har tilldelats stipendium från Författarfonden och Konstnärsnämnden för sina serier och sitt konstnärliga arbete.

Har du frågor?
Kontakta Kursverksamheten i Malmö