Lär dig tillverka akvarellfärg

Plats Visby

Välkommen på en spännande kurs där du får lära dig att tillverka akvarellfärg på ett ursprungligt sätt. Att tillverka egen akvarellfärg är både roligt och lätt. Kursen ges i konstgalleriet Apoteket i den historiska miljön på Roma Kungsgård.

Boka nu

Mål 

Att lära dig tillverka akvarellfärg på ett ursprunligt sätt.

Förkunskaper 

Inga förkunskaper behövs

Kursinnehåll 

Deltagarna kommer att få lära sig grunderna till hur man tillverkar egen akvarellfärg. De kommer få kunskap om hur man tillverkar färgens bindemedel av bland annat arabiskt gummi. Kunskap om vilka pigment som fungerar bäst med akvarellens bindemedel. Samt kommer deltagarna att få tillverka en grundfärg som används för att grunda duk för att kunna målas på med akvarellfärg.

Genom att lära sig att tillverka akvarellfärg kommer du att få tillgång till en bättre kvalitativ färg, och även till ett billigare pris. Dessutom kommer du att lära dig att påverka färgens beteende och karaktär. Då kan du styra nyanserna för att kommentera eller efterlikna olika konststilar eller epoker, till exempel 2000-talets Lars Lerin eller Persiskt miniatyrmåleri från 1500-talet.

Denna kurs passar alla som tycker om att måla med akvarell från hobbynivå till den professionella konstnären. Vi har gemensamma genomgångar och uppgifter samt individuell handledning.

Kursupplägg 

  • Tillverka akvarellfärg, av pigment, bindemedel (arabiskt gummi, vatten, honung, glycerin)
  • Tillverka grundfärg för duk anpassad för akvarellmåleri (pigment, krita, djurlim, linolja)
  • Förberedda linneduk på träram
  • Koka djurlim för duk
  • Föreläsning om målerimaterialet
  • Tester och jämförelser mellan egentillverkad färg och köpt färg

Bra att veta 

Allt material som man tillverkar får man ta med sig hem. En materialkostnad tillkommer på 120kr som swishas på plats till kursledaren. Kursen ges i konstgalleriet Apoteket i den historiska miljön på Roma Kungsgård och klosteruin.

Kursledare

Nils Östbrant

Nils Östbrant har en master i konst från Bildkonstakademin i Helsingfors i Finland. Han har mer än tio års erfarenhet av akvarell-, tempera- och oljemåleri, och materialtillverkning. Just nu så studerar Östbrant pedagogiska studier från Högskolan Dalarna för att bli behörig bildlärare och är en av de drivande personerna i konstgalleriet Apoteket på Roma Kungsgård.

Fotografi på Nils Östbrant.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Visby

info.visby@folkuniversitetet.se

Kursperiod
14 jun 2024 - 16 jun 2024
Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
fre 14 jun 2024 kl 16:00-20:00
  • lör 15 jun 2024 kl 10:00 - 16:00
  • sön 16 jun 2024 kl 10:00 - 16:00
Plats
ROMA KUNGSGÅRDEN 744, 62254 ROMAKLOSTER
Visa på karta
Studietimmar
21
Kurs-ID
115882
Pris
2075 kr