Akvarellmåleri, eftermiddag

Plats Uppsala

En akvarellkurs för dig som vill börja måla akvarell och lära dig mer om akvarellmåleriets möjligheter. Kursledare är konstnären Markus Andersson.

Boka kursen nu

Med anledning av Corona

Utgångspunkten är att den här kursen ges som vanligt på plats i klassrum. Beroende på hur rekommendationerna ser ut vid kursstart, eller under kursens gång, kan den dock eventuellt komma att ställas in.

Vem kan gå kursen?

Alla är välkomna, även om kursen främst vänder sig till dig som är nybörjare. Kursen kräver inga förkunskaper.

Innehåll och upplägg

Kursen ger dig en god grund i akvarellmåleri. Du får öva på olika slags penseldrag, på att återge former, ljus och strukturer samt utveckla din egen teknik. Alla moment utgår från grunderna. Vi utgår från olika teman men du kan även välja dina egna motiv.

De moment som ingår är:
  • Stilleben
  • Djur- och naturstudier
  • Modellmåleri
  • Laveringstekniker
  • Material- och teknikövningar
Under arbetets gång finns även tillgång till vägledning kring bland annat bildkomposition, färglära, perspektiv.

Kursmaterial

Målarmaterial ingår inte i kurspriset. Till första tillfället behöver du ta med dig ritblock, penna, suddgummi och pennvässare. Under kursen behöver du även ta med dig egna akvarellpapper och akvarellfärger.

Rabatter och erbjudanden

Vi erbjuder rabatter bland annat för dig som är student, senior eller trogen deltagare. Du behöver uppge i meddelandefältet vid anmälan att du önskar ta del av en rabatt. OBS! Från och med denna termin behöver du betala fullpris vid bokningen. Om du är berättigad en rabatt återbetalar vi den till dig. Läs mer om våra rabatter och erbjudanden via länken nedan.

Kursledare

Markus Andersson

Markus Andersson är sedan många år utövande konstnär, med utbildning från konstskolor i Sverige och England. Markus har även varit elev hos Odd Nerdum, en berömd, nordisk, nutida konstnär.

Hans konst har visats på flera stora utställningar, till exempel Florencebiennalerna 2003 och 2005. Vid biennalen 2003 blev han, som enda svensk, tilldelad Magnus Medici-medaljen för sitt konstnärskap.

Parallellt med konstutövandet har Markus arbetat med undervisning i femton år och inspirerat många till att hitta sin egen väg i bildskapandet.

Hej Markus, vem är du?

Jag är en konstnär med hjärtat i naturen sedan barnsben. Min ateljé ligger i skogen fyra mil norr om Uppsala. Där hittar jag mycket av min inspiration ute i skog och mark. Men jag tar även med mig måleriet när jag resar och målar med förkärlek för havet och människor jag möter.

Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala?

Jag arbetar sedan länge som kursledare i teckning, akvarell och oljemåleri.

Hur började ditt intresse för konst?

Det började tidigt. Jag fick mina första oljefärger när jag var tio år. Då hade jag tjatat länge. Som barn tecknade jag serier och liknande, men försökte mig även på att måla landskap och djur.

Vad är det bästa med att undervisa?

Att man får ta del av och hjälpa andra att utveckla sitt individuella konstnärskap. Att få dela med sig metoder och tekniker. Det handlar verkligen både om att ge och ta. En erfaren konstnär kan lära en nybörjare mycket men det är även tvärtom, det vill säga en nybörjare kan lära en erfaren konstnär mycket. Det finns ofta en fräschhet i nybörjarens uttryck som den erfarne kan ha tappat på vägen.

Vilka deltagare är det som går din kurs?

Det är verkligen alla möjliga individer med mycket olika erfarenheter. Det är människor i alla åldrar, yrkesutövare av olika slag, studerande och pensionärer mfl. Detta är en stor rikedom.

Vad inspirerar dig?

Jag inspireras av allt möjligt. Olika individer, naturen i olika former, mänskliga dramer. Jag återkommer alltid till vattnet, människan och de grundläggande elementen.

Vad skulle du göra om du inte var konstnär?

Jag tror jag skulle vara snickare eller småbonde. Till min natur är jag jordbunden och gillar handfast konkret arbete av olika slag.

Markus Andersson, kursledare i konst

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Tid
21 sep 2022 - 19 okt 2022
On 14:00 - 17:15
Tillfällen
5
Plats
Bergsbrunnagatan 1, 75323 Uppsala
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
1141401
Pris
2450 kr