Kurs i Praktisk Journalistik

Plats Umeå

Välkommen till denna kurs i praktisk journalistik med Erik Campano, initiativtagaren bakom tidningen Umeå Today och boken Umeå Handbook. Kursen ges på engelska.

Boka kursen nu
For information in english, please contact Staffan Ålander via e-mail. Contact information is found below.

Syftet med denna kurs är att ge studenterna en omfattande grund kring principer och praxis för professionell skriftlig journalistik, samt förbereda studenterna på att arbeta som ett journalistteam för en flerspråkig nyhets- och litteraturtidning på nätet. Kursen ges på engelska.

Under åtta veckors livliga och interaktiva seminarier kommer kursdeltagarna lära sig att undersöka och skriva innehåll till lokala nyheter och litterära tidskrifter i enlighet med den professionella pressens standard både i Sverige och internationellt. Kursen kommer att hållas på engelska, men de nyhetsartiklar som utgör inlämningsuppgifter kan skrivas på vilket språk som helst, inklusive svenska.

Under de första fem veckorna kommer studenterna lära sig att skriva och redigera seriösa nyheter, senaste nytt, reportage, opinionsartiklar, satir, litterär journalistik samt att intervjua. Andra ämnen som undervisas är organisering av nyhetsrum, journalistisk etik och lagstiftning samt hur man söker arbete både som frilansande och anställd journalist.

Under de tre sista veckorna arbetar studenterna tillsammans för att skapa tre veckovisa prototyptidningar om Umeå. För varje nummer kommer kursdeltagarna att växla mellan att spela olika roller såsom redaktör, reporter, grafisk formgivare och så vidare. De deltagare som fullgör ett visst antal uppgifter får ett intyg om att de har slutfört kursen och kan ges möjlighet att praktisera på det nya nyhetsmagasin som lanseras av stiftelsen Umeå Today Foundation, en ideell förening med utgivningsbevis enligt den svenska tryckfrihetslagen.

Kursen är en detaljerad utbildning i journalistikens grunder och utmärkt för studenter som vill förbättra sin engelska eller svenska i tal och skrift.

Lektionerna kommer att hållas mellan 17:30 till 19:00 på måndagar och onsdagar med start onsdagen den 2 februari. De veckovisa hemuppgifterna bör ta några timmar att göra och eleverna kommer att uppmanas att dela med sig av dem med sina klasskamrater för feedback och analys. Kurserna kommer att hållas fysiskt, såvida inte Covid-situationen kräver att kursen hålls online. I så fall flyttas klassen till Zoom där gruppen skapa ett "virtuellt nyhetsrum".

Kurslitteratur för denna utbildning utgår från boken Inside Reporting: A Practical Guide to the Craft of Journalism, författad av Tim Harrower.

KURSINNEHÅLL VECKA FÖR VECKA
  • Vecka 1: Introduktion till journalistik; hur man undersöker och skriver hårda nyheter; intervjuteknik.
  • Vecka 2: Hur man undersöker och skriver ”breaking news”; organisering av nyhetsrummet.
  • Vecka 3: Hur man undersöker och skriver reportage; journalistisk etik.
  • Vecka 4: Hur man skriver opinions- och satirartiklar; svensk journalistlag.
  • Vecka 5: Hur man skriver litterär journalistik; hur man hittar betalt arbete som journalist.
  • Vecka 6: Prototyptidning: Utkast 1.
  • Vecka 7: Prototyptidning: Utkast 2.
  • Vecka 8: Prototyptidning: Utkast 3.

Kostnaden för kursen är 595 kronor. Är du nyanländ i Sverige med tillräckliga förkunskaper i svenska eller engelska, samt om du är student vid Umeå universitet och medlem i en av studentkårerna på universitetet, får du 50% rabatt på kursen. Uppge detta i meddelandet under anmälningen. För att erhålla rabatten krävs det att du väljer alternativet Faktura vid betalningsmetod.

Läraren, Erik Campano, är ansvarig utgivare för Umeå Today Foundation. Campano är professionell journalist med över ett decenniums erfarenhet av journalistik i skrift, radio och TV. Han är medlem i Föreningen grävande journalister och Svenska Journalistförbundet och har undervisat i en journalistkurs på nationell nivå för Folkuniversitetet samt vid Sacred Heart University i USA. Som en del av sitt arbete med stiftelsen Umeå Today Foundation har Erik Campano skrivit och gett ut The Umeå Handbook, en kärleksfull handbok om livet i Umeå.

Frågor om kursen kan ställas till Erik Campano, campano@gmail.com, telefon: 0730416510.

Kursledare

Erik Joseph Campano

Har du frågor?

Kontakta Staffan Ålander

staffan.alander@folkuniversitetet.se

Tid
02 feb 2022 - 28 feb 2022
Må 17:30 - 19:00
On 17:30 - 19:00
Tillfällen
8
Studietimmar
16
Kurs-ID
1131182
Pris
595 kr