Prova på – Praktisk journalistik, grundkurs

Plats Poppius

Kursen Praktisk journalistik presenteras av de två huvudlärarna Jon och Magnus. Kursen ger en gedigen grund till skrivande och publicering – du får skriva, intervjua, redigera, göra research och publicera. Vill du veta mer om kursen? Boka din plats till prova på-tillfället som är gratis.

Boka nu

Praktisk journalistik grundkurs går en dag i veckan under en termin, med eget arbete mellan kurstillfällena. Gästföreläsare håller i enskilda avsnitt om till exempel utrikesbevakning, sociala medier-strategi, grävande journalistik med mera.

Kursens två huvudmoment är skrivande respektive presentation. Skrivdelen behandlar reporterns olika arbetsuppgifter, i presentationsdelen handlar det om samspel rubrik-bild-text, redigering och publicering.

Välkommen till prova på och ställ dina frågor! Presentationen varar i 45 minuter. Tillfället är gratis men du behöver boka din plats!

Kursledare

Jon Hansson är journalist med långt förflutet på Aftonbladet, där han arbetat både som reporter och redigerare, såväl på Aftonbladets nyhetstidning som olika magasin. Numera frilansjournalist med fokus på mat och dryck. Jon började som lärare på Poppius 1992. 

Magnus Jonson är journalist, redigerare och formgivare med erfarenhet från flera nyhetstidningar, bland annat Aftonbladet. Han är verksam som formgivare och redaktör för tidningar samt redaktionell coach på Ersta Sthlm Media AB, där han även är delägare.

Kursledare

Jon Hansson

Jon Hansson, journalist med långt förflutet på Aftonbladet, där han arbetat både som reporter och redigerare, såväl på Aftonbladets nyhetstidning som olika magasin. Numera frilansjournalist med fokus på mat och dryck. Jon började som lärare på Poppius 1992 och håller i dag, som en av två lärare, i Poppius Grundkurs i praktisk journalistik samt Lilla grundkursen i praktisk journalistik och olika uppdragsutbildningar.

Hej Jon, vem är du?
– Jag är frilansjournalist med inriktning på mat och dryck. På fritiden tränar jag och spelar squash.

Varför blev du journalist?
– Från början handlade det om att jag som många andra tycker att det är roligt att skriva och berätta saker.

– Idag handlar det mer om att man får möjlighet att träffa många intressanta människor och hamnar i miljöer och situationer som man annars inte skulle hamna i.

Vad är det roligaste med rollen som journalist?
– Jag har ju erfarenhet av både skrivande och redigering och för skrivandet gäller just det här med att komma in i nya miljöer och kanske utsätta sig för saker som man annars inte skulle göra.

– Som redigerare är det väldigt roligt med lagarbete, att hjälpa och få hjälp. Det kan vara fantastiskt kul att bolla rubriker och ingresser.

Vad är det svåraste?
– De flesta jobb är ju enahanda någon gång. Redigeringsarbete kan vara väldigt mallat och att göra långa tabeller kan bli något av ett fabriksarbete. Det kan också vara intellektuellt ansträngande, som när stora layoutpussel ska läggas med mycket text och fel bilder. Det är slitsamt när det inte går ut.

– Som reporter är man inte alltid älskad av de man pratar med. Jag har inte varit med om en specifik sådan händelse själv men man vänjer sig aldrig helt vid att intervjua någon som råkat ut för en olycka eller förlorat en anhörig. Hur mycket ska man fråga och inte? Det är svåra avvägningar.

Hur kommer det sig att du blev kursledare på Poppius?
– Det var en journalistkollega som frågade mig för länge sedan. Då var jag redigeringslärare och nu när jag började igen 2012 blev det som skrivlärare istället.

Hur är det att vara lärare här?
– Mötet med eleverna är fantastiskt roligt. Mycket i jobbet tar man för självklart och då är det nyttigt att få förklara för andra varför man gör på ett visst sätt och ifrågasätta sina egna tillvägagångssätt.

Vad har du för tips till en nybliven journalist?

  1. Tjat är underskattat. Var inte rädd för att fråga igen.
  2. Läs texten högt för dig själv. Om du hör att det är illa formulerat kommer läsaren garanterat göra detsamma.
  3. Våga ta in omgivningen. När man är ute på jobb är det lätt att börja prata direkt men om man tar sig tid att ta in detaljer och till exempel studerar personens klädsel eller tar en titt i bokhyllorna kan man få reda på mycket om den man talar med.
Foto av Jon Hansson

Magnus Jonson

Magnus Jonson är journalist, redigerare och formgivare med erfarenhet från flera nyhetstidningar, bland annat Aftonbladet. Han är verksam som formgivare och redaktör för tidningar samt redaktionell coach på Ersta Sthlm Media AB, där han även är delägare.

Fotografi på Magnus Jonson.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
19 aug 2024 - 19 aug 2024
Måndag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
mån 19 aug 2024 kl 18:00-18:45
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
118542
Pris
0 kr