Praktisk journalistik, grundkurs

Plats Poppius

Lär dig skriva för att bli läst. Du skriver, intervjuar, redigerar, gör research och publicerar. Du får kunskap om dagens journalistik, journalistens uppgift och redskap samt väg till publicering. Du jobbar praktiskt från grunden och får publicera dina texter i en webbtidning.

Boka nu

Sista ansökningsdag 2023-09-04

Innehåll

Under kursen betonas det journalistiska hantverket, liksom det praktiska arbetet. Du får skriva, diskutera, göra om och utvecklas.  Som journalist måste du behärska de grundläggande redskapen som används inom journalistiken, oavsett plattform. På kursen får du därför en allmän introduktion till den journalistiska arbetsmetoden, inte på specifika publiceringsformer. Du får feedback på ditt arbete från kursledare med gedigen erfarenhet av journalistik och kommunikation. De två huvudlärarna följer gruppen hela terminen. Gästföreläsare håller i enskilda kursmoment.

Grundkursen innehåller två huvudmoment, en skrivdel och en presentationsdel:

Skrivdelen behandlar reporterns olika arbetsuppgifter. Du börjar med att skriva notiser och kortare artiklar. Nästa steg blir att hitta egna nyheter och skriva nyhetsartiklar. Under terminen får du arbeta med olika slags texter, göra personporträtt, skriva referat, reportage och fördjupade nyhetsartiklar. Du tränar på att intervjua och göra research till dina artiklar och du får öva på att skriva för webben.

I presentationsdelen går vi igenom redigering och publicering. Att redigera innebär att sätta rubriker, skriva bildtexter och bearbeta texter. Du lär dig se helheten där rubrik, text och bild ska harmoniera. Publicering handlar om hur du publicerar dig på bästa sätt, oavsett om det är i pappersform eller på webben.

Undervisningsform

Kursen i journalistik är en termins- och deltidskurs. Du går en dag i veckan under sammanlagt 13 veckor. Kurstillfällena består av föreläsningar, praktiska moment, skrivövningar, gruppövningar och diskussioner. Skriv- och arbetsövningar utförs mellan kurstillfällena. Du får återkoppling på ditt arbete från kursledarna, individuellt eller i grupp.  Kursens inriktning är det praktiska arbetet, inte teori och litteraturstudier. Lärarna har gedigen erfarenhet av journalistik och kommunikation och är yrkesverksamma på området.

En dag i veckan under sammanlagt 13 veckor innebär cirka 6 timmars schemalagd undervisning dagtid i veckan. Räkna med att lägga ned motsvarande antal timmar på hemarbete mellan kurstillfällena. Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.

Kursledare

Jon Hansson är journalist med långt förflutet på Aftonbladet, där han arbetat både som reporter och redigerare, såväl på Aftonbladets nyhetstidning som olika magasin. Numera frilansjournalist med fokus på mat och dryck. Jon började som lärare på Poppius 1992. 

Målgrupp

För dig som vill ha en god grund i journalistiskt skrivande eller utbilda dig till journalist. Du kanske har en bakgrund som kommunikatör, informatör, marknadsförare eller webbredaktör och vill utveckla ditt skrivande – eller helt enkelt vill bli journalist.

Förkunskaper

Gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska. Erfarenhet av att skriva, liksom viss skrivkunskap, välkomnas men är inget krav. Du behöver ha datorvana och en bärbar dator.

Kurslitteratur

Du behöver själv införskaffa boken Vi, skuggorna Ett Sverige du inte känner till av Elinor Torp. Övrigt kurs- och övningsmaterial ingår. 

Godkänd och intyg på avslutad kurs

Alla godkända kursdeltagare får ett intyg efter genomgången kurs. För att bli godkänd behöver du närvara på kursen och lämna in alla uppgifter och övningsartiklar på utsatt tid. Du får inte vara frånvarande från undervisningen mer än två kurstillfällen (16 studietimmar). Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar. Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.

Anmälningsvillkor och avbokningsregler

Omställningsstudiestöd

För dig som vill stärka din kompetens mitt i arbetslivet! Med omställningsstudiestödet kan du studera med upp till 80 procent av din lön. Läs mer om detta och hur du kan ta del av det på:  Omställningsstudiestöd 
 
Utbildningen Praktisk journalistik, grundkurs går en gång i veckan under en termin och motsvarar en studietakt på 20 % inklusive självstudier.

Allmän information

Kursen går av stapeln då ett visst deltagarantal är uppnått. Kurslokal på Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45.
Inga uppehåll för sport-, påsk- eller höstlov, men det kan variera beroende på hur helgerna ligger under terminerna. Du får ett schema under något av de första kurstillfällena. Observera att gästföreläsningarna undantagsvis kan hållas på andra dagar och tider än de ordinarie lektionsdagarna. 
Möjlighet till delbetalning finns. Om du upplever problem med att boka dig och betala online, kontakta ämnesansvarig Birgitta Wahlman Laurell – 08-7894248, birgitta.wahlman.laurell@folkuniversitetet.se. Några av våra kunder har haft tekniska problem just vid onlinebetalning. Kursen ingår i Poppius diplom

Kursledare

Jon Hansson

Jon Hansson, journalist med långt förflutet på Aftonbladet, där han arbetat både som reporter och redigerare, såväl på Aftonbladets nyhetstidning som olika magasin. Numera frilansjournalist med fokus på mat och dryck. Jon började som lärare på Poppius 1992 och håller i dag, som en av två lärare, i Poppius Grundkurs i praktisk journalistik samt Lilla grundkursen i praktisk journalistik och olika uppdragsutbildningar.

Hej Jon, vem är du?
– Jag är frilansjournalist med inriktning på mat och dryck. På fritiden tränar jag och spelar squash.

Varför blev du journalist?
– Från början handlade det om att jag som många andra tycker att det är roligt att skriva och berätta saker.

– Idag handlar det mer om att man får möjlighet att träffa många intressanta människor och hamnar i miljöer och situationer som man annars inte skulle hamna i.

Vad är det roligaste med rollen som journalist?
– Jag har ju erfarenhet av både skrivande och redigering och för skrivandet gäller just det här med att komma in i nya miljöer och kanske utsätta sig för saker som man annars inte skulle göra.

– Som redigerare är det väldigt roligt med lagarbete, att hjälpa och få hjälp. Det kan vara fantastiskt kul att bolla rubriker och ingresser.

Vad är det svåraste?
– De flesta jobb är ju enahanda någon gång. Redigeringsarbete kan vara väldigt mallat och att göra långa tabeller kan bli något av ett fabriksarbete. Det kan också vara intellektuellt ansträngande, som när stora layoutpussel ska läggas med mycket text och fel bilder. Det är slitsamt när det inte går ut.

– Som reporter är man inte alltid älskad av de man pratar med. Jag har inte varit med om en specifik sådan händelse själv men man vänjer sig aldrig helt vid att intervjua någon som råkat ut för en olycka eller förlorat en anhörig. Hur mycket ska man fråga och inte? Det är svåra avvägningar.

Hur kommer det sig att du blev kursledare på Poppius?
– Det var en journalistkollega som frågade mig för länge sedan. Då var jag redigeringslärare och nu när jag började igen 2012 blev det som skrivlärare istället.

Hur är det att vara lärare här?
– Mötet med eleverna är fantastiskt roligt. Mycket i jobbet tar man för självklart och då är det nyttigt att få förklara för andra varför man gör på ett visst sätt och ifrågasätta sina egna tillvägagångssätt.

Vad har du för tips till en nybliven journalist?

  1. Tjat är underskattat. Var inte rädd för att fråga igen.
  2. Läs texten högt för dig själv. Om du hör att det är illa formulerat kommer läsaren garanterat göra detsamma.
  3. Våga ta in omgivningen. När man är ute på jobb är det lätt att börja prata direkt men om man tar sig tid att ta in detaljer och till exempel studerar personens klädsel eller tar en titt i bokhyllorna kan man få reda på mycket om den man talar med.
Foto av Jon Hansson

Håkan Söderberg

Håkan Söderberg är frilansjournalist, redaktör och projektledare. Tidigare har han bland annat varit redaktionschef för Länstidningen i Östersund, chefredaktör för Postens koncerntidning, administrativ sportchef och redaktionssekreterare på Aftonbladet. Håkan har varit kursledare på Poppius sedan 2000.

Hej Håkan, vem är du?
– Jag är frilansjournalist och fyrabarnsfar. Bor på Söder. På fritiden spelar jag golf, jag har börjat med det på senare år, och så spelar jag på trav.

Varför blev du journalist?
– Mina föräldrar var i branschen och min tanke var att jag inte skulle bli journalist. Så en sommar jobbade jag på en tidning och fick betalt per rad. Sedan var jag fast och det har jag verkligen inte ångrat. Jag är nöjd med det beslutet efter många år som journalist.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är olika. Från början var jag nyhetsjournalist och då var det kul att vara först med något. Jag är präglad av nyhetsjournalistiken. Men i dag är jag frilans och då är det bästa att jag kan besöka många olika ställen och får en inblick i olika sammanhang. Jag träffar olika sorters människor och det är en ynnest att få vara med om det.

Vad är det svåraste?
– Jag tycker inte att något är riktigt jobbigt men som frilans kan det vara svårt att hitta ett jämnt flöde. Man måste tänka på att jobb och betalning inte ligger parallellt över tid.
Det lustiga är att jag var trygghetsnarkoman tidigare. Nu kan jag inte tänka mig något annat än att vara frilans. Jag styr själv och kan påverka försörjningen. Som frilans är man sin egen trygghet. Det är värre för de fast anställda som får gå nu.

Hur kommer det sig att du blev lärare på Poppius?
– Jag blev tillfrågad av förra rektorn och en kollega på Aftonbladet som också arbetade här. Jag var först skeptisk. Själv är jag autodidakt och jag kände att jag inte hade någon lärarkapacitet. Men jag lät mig övertalas. Då upptäckte jag att jag hade ett yrkeskunnande och det var roligt att dela med sig av det. Jag fick också några tips: ”Läs inte ansökningshandlingarna” och ”Kör på ditt och din känsla”. Det var en fördel då. Många som söker hit är välutbildade och jag trodde att de redan kunde så mycket.

Du har arbetat som skrivlärare på Poppius sedan 2000 och haft minst en klass per termin. Vad ser du fram emot vid terminsstarten?
– Det är roligt att se en ny klass. Först känner man ingen, sedan vid terminsslutet så känner man dem, vet hur de skriver och har följt deras utveckling. Det är en egokick.

– Jag trivs bra med den här rollen. Man håller sig vaken och träffar nya elever. Poppius är även ett nätverk med andra lärare och skolans rektor. Det genererar nya jobb och jag har också före detta elever som blivit mina uppdragsgivare.

Tre tips till en nybliven frilans?

  1. Håll koll på pengarna. Ta reda på vilka regler som gäller för egenföretagare.
  2. Starta försiktigt. Man kan börja sälja in jobb medan man är kvar hos sin arbetsgivare.
  3. Fånga upp idéer. Läs och prata med folk. En notis i en tidning kan bli en artikel i en annan. Var bred och ge dig på det mesta.
Foto på Håkan Söderberg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
18 sep 2023 - 11 dec 2023
Måndag
Antal tillfällen
13
Första tillfället
mån 18 sep 2023 kl 09:00-16:00
  • mån 25 sep 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 2 okt 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 9 okt 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 16 okt 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 23 okt 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 30 okt 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 6 nov 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 13 nov 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 20 nov 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 27 nov 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 4 dec 2023 kl 09:00 - 16:00
  • mån 11 dec 2023 kl 09:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
104
Kurs-ID
104792
Pris
36000 kr