Långfilmsmanus, jämn vecka

Plats Stockholm

Har du en idé till en långfilm? Kan du grunderna i filmdramaturgi? Har du skrivit ett färdigt kortfilmsmanus?

Boka kursen nu

Förkunskaper

Kursen vänder sig till dig som kan grunderna i dramaturgi. Det här är en kurs för dig som har en filmidé och vill utveckla den till en längre film. Eller så har du en första version av ett filmmanus som du vill utveckla till ett professionellt filmmanus. Du kan också ha en förlaga i form av en bok/del av en bok som du vill adaptera/skriva om till kortfilm eller en del av en långfilm. Du mailar läraren ett textprov, 2 - 5 A4-sidor. Mailadressen får du i bokningsbekräftelsen till din mail. Läraren återkommer till dig om plats på kursen.

Ur innehållet

Adaption: konsten att överföra en bok till film.
Visualisering: att skapa starka bilder genom att berätta med bild och handling och filmens alla berättarkomponenter.
Tema: att hitta ett tema som berör dig och att visualisera detta tema med metaforer i bild. Att gestalta temat genom huvudpersonens karaktärsutveckling.
Premissen: filmens handling speglar din egen syn på livet.
Dialog: att skapa en dialog som uttrycker karaktären, innehåller metaforer och bilder och samtidigt är kraftfull.
Stil: att hitta sin egen stil, grad av realism/förhöjning i sitt manus. Att hitta en egen ton och rytm i berättandet.
Helhet: att binda ihop filmmanuset till en sammanhängande och igenkännbar helhet.
Överraska: att vad vi än skriver tränar oss på att överraska publiken. Att inte ge det publiken tror att den tror att den ska få.

Kursupplägg

Under ledning av professionell manusförfattare/dramaturg utvecklar du din filmidé eller din befintliga första version av ditt filmmanus till ett komplett filmmanus. Stor vikt läggs vid att berätta med bilder och handlingar - att visualisera. Utifrån gruppens behov talar vi filmdramaturgi och studerar scener ur filmer. Du skriver på ditt manus hemma och skickar in max 10 sidor av ditt manus i manusformat till nästa kurstillfälle. Har du en längre film kan det vara nödvändigt att börja med att utveckla ett synopsis/scenlista innan du börjar skriva scener. Förutom kursledarens professionella genomgång av dina scener bidrar gruppen med många och spännande idéer och infallsvinklar till det du har skrivit.Kursdatum; jämna måndagar: 19/9, 3/10, 17/10, 31/10, 14/11, 28/11, 12/12 och 9/1 2023.

Kursledare

Peter Bull-Simonsen är regissör och manusförfattare med TV-producentutbildning på TV4, manusutbildning på DI och scriptdoctorutbildning på SVT. Han har skrivit långfilmsmanus med stöd av Svenska Filminstitutet, arbetat som dramaturg åt olika långfilmsproducenter och skrivit operalibretto till Cecilia och Apkungen på Drottningholmsteatern.

Kursledare

Peter Bull-Simonsen

Peter Bull-Simonsen undervisar i film- och TV-manus på våra fristående kurser och på Skrivarlinjen Distans. Han är regissör och manusförfattare, utbildad på TV4, Dramatiska Institutet, SVT och för Linda Seger.

Peter har skrivit långfilmsmanus, arbetat som dramaturg åt olika långfilmsproducenter och skrivit operalibretto till Cecilia och Apkungen på Drottningholmsteatern som visades på SVT. Peter har i över tjugo år handlett i utvecklingen av filmmanus på filmskolor och universitet runt om i Sverige. Han är även sedan 2015 huvudlärare på Linnéuniversitetets ettåriga distansutbildning i konsten att skriva filmmanus.

"Jag vill ge mod, fantasi och verktyg till att kunna skapa sagolika filmmanus ur verklighetens smärtpunkter."

Peter Bull-Simonsen

Har du frågor?

Kontakta Skrivarakademin i Stockholm

skrivarakademin@folkuniversitetet.se

Tid
19 sep 2022 - 09 jan 2023
Må 18:00 - 21:15
Tillfällen
8
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
32
Kurs-ID
1139659
Pris
5375 kr