Att skriva roman och novell, fördjupning

Plats Stockholm

Det här är rätt kurs för dig som har skrivit en del tidigare men som inte har hittat ditt stora skrivprojekt. Eller så har du en idé men är osäker på om den fungerar.

Välkommen med din ansökan!

Förkunskaper

Du ansöker med en kort motivering till varför du vill gå kursen och med ett textprov på 2-5 A4-sidor. Kursen är lämplig för dig som har gått någon av våra grundkurser och som redan är igång med ditt skrivande.

Upplägg & Innehåll

Det material som används är deltagarnas egna texter och utdrag ur skönlitterära verk. Till varje lektion lämnar du in en egen valfri text som distribueras till gruppen. Till första sammankomsten tar du med din första text (5-10 A4 sidor). På skrivarkursen får du leka med formen, mejsla fram ditt språk och din egen tematik. Och kanske är det här du påbörjar din roman eller din novellsamling. Tonvikten ligger på texthandledning. Kortare föreläsningar och skrivövningar kan förekomma.

På denna fördjupningskurs kommer vi att ägna mer tid (jämfört med grundkurserna) åt diskussioner om hur man hanterar och bygger upp ett mer omfattande material. Hur man använder olika stilmedel för att skapa komplexitet och spänst i berättelsen. Vi kommer också att titta mer på vad det är som fångar och berör i en text. Och även fråga oss vad det är som ligger bakom alla orden. Deltagarrna kommer att handledas i konsten att inte ge upp mitt i skrivandet, utan lära sig att använda motståndet för att gå vidare i processen och ta den till sitt naturliga slut.
Varje lektion inleds med en kort reflektion , där kursledaren tar upp skrivandet och den litterära texten. och belyser ämnet från olika synvinklar.

Exempel på föreläsningar och teman:

• Den egna författarrösten. Vad består den av? Hur arbetar man fram den?
  • Vad är skillnaden mellan att redogöra för ett händelseförlopp och att gestalta det?
  • Disposition och strategi. Hur gör man en disposition för att arbete med en längre text? Vilka olika strategier finns det och hur hittar man sin egen?
  • Rytm och andning. Hur strukturerar man en text? Vilken betydelse har stycke- och kapitelindelning.

Vid de två första kurstillfällena ägnas tid åt att skapa ett tryggt och öppet klimat i gruppen, samt att förklara och prova på den metod som ligger till grund för de fortsatta textsamtalen. Vi kommer också att prata om hur vi skapar rum och tid för skrivandet i vår vardag. Huvudparten av varje lektion kommer sedan att ägnas åt samtal om de texter som deltagarna själva har författat i form av skrivövningar på plats eller som fördjupningsuppgifter hemma. Kursdatum; tisdagar udda veckor, 8/9, 22/9, 6/10, 20/10, 3/11, 17/11, 1/12 och 15/12.

Angående Covid -19

Vi följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger för att minska smittspridningen. Det innebär att vi använder oss av myndighetens riskbedömningsverktyg för evenemang och sammankomster, för att utvärdera eventuella risker och för att kunna vidta åtgärder. Generellt innebär detta att vi är noga med hygienen och uppmanar deltagare att tvätta händerna noggrant och regelbundet. Vi säkerställer hög nivå på städning av toaletter. Vi anpassar även gruppstorlekarna så att deltagarna inte är för nära varandra. Utöver detta gäller att om du uppvisar symptom på Corona (feber, hosta – se Vårdguiden för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din kurs. För att löpande förhålla oss till eventuella nya rekommendationer ifrån Folkhälsomyndigheten kommer vi att fatta beslut om kursens genomförande först 1-2 veckor innan kursstart.

Eva Lejonsommar fick sitt genombrott med romanen Att älska henne (1995). Hon har även arbetat med iscensättningar och monologer och startade Författa Förlag (2014) för att undersöka och utmana gränserna för berättelsen. Eva har skrivit fem romaner och sex själsdeckare. Hennes senaste roman, De afrikanska breven, kom ut 2007. Hennes senaste själsdeckare, Som om jag var fri, kom ut 2016. Hon är utbildad skrivpedagog.

Eva Lejonsommar

Eva Lejonsommar fick sitt genombrott med romanen Att älska henne (1995).

Hon har arbetat med reklam, grafisk formgivning, och framträder numera också med iscensättningar och monologer. Eva har skrivit fem romaner. Den senaste, De afrikanska breven, kom ut 2007.

"Jag vill hjälpa mina elever att upptäcka fler tangenter på pianot."

Eva Lejonsommar

Kontakta Kundtjänst i Stockholm