Skriva TV-seriemanus, grund - sommar

Plats Stockholm

Hur skriver du en TV-serie-idé där karaktärerna fångar oss med sina handlingar, sitt mål, sin värme, lekfullhet, empati och störningar? Grundkurs. Max 6 deltagare.

Boka reservplats

Vill du lära dig hur man skriver TV-serier från grunden? Under den här grundkursen lär du dig dramaturgi: Bla om hur man skapar intressanta karaktärer, hittar en originell idé, skriver kraftfull dialog, skriver scener som överraskar publiken och hur du kan visualisera ett drabbande tema. Du lär dig olika dramaturgiska strukturer genom att studera olika TV-serier. Du lär dig allt som behöver för att kunna skriva en egen tv-serie. Kursen avslutas genom att du får ta fram ett kort synopsis till en TV-serie som du formulerar på ett halv A4.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, enbart ett intresse för att skapa tv-serier.

Ur innehållet

Du lär dig hur skrivprocessen går till. Var och hur man hittar sina idéer och hur man utvecklar dessa till en hållbar TV-serie-idé som har en egen stil och ton.

Hur låter vi karaktärerna möta tillräckligt svåra hinder och utmaningar så att vi får se dem kämpa maximalt? Hur skriver vi den dystraste scenen så att den också är underhållande?

Begrepp vi kommer att arbeta med under kursen: 
Koncept, Scen, karaktär, tema, igångsättande moment, konflikt, avsnittskonflikt, mål, vändpunkter, plot, huvud- och bi-plot, upptrappning, framåtrörelse, klimax, point of no return, teaser, cliffhanger, plantering/pay-off m.fl.

Kursupplägg

Teoriföreläsningar varvas med skrivövningar och studier av gjorda serier.
Vi skapar karaktärer inspirerade av verkligheten och vi övar oss i att ta ut svängen i scenerna och våga utsätta våra karaktärer så mycket som möjligt.

Mål

Mål under kursen, lära oss dramaturgi för TV-serier och skapa karaktärer och en idé från start till synopsis (en halv A4-sida 12p) till första avsnittet av en mini-tv-serie/längre serie.

Bra bok att läsa innan kursen:

Story Maps TV Drama - the structure of the one-hour television Pilot. Av: Daniel P.Calvisi. 

Kursledare

Peter Bull-Simonsen är regissör och manusförfattare med TV-producentutbildning på TV4, manusutbildning på DI och scriptdoctorutbildning på SVT. Han har skrivit långfilmsmanus med stöd av Svenska Filminstitutet, arbetat som dramaturg åt olika långfilmsproducenter och skrivit operalibretto till Cecilia och Apkungen på Drottningholmsteatern.

Kursledare

Peter Bull-Simonsen

Peter Bull-Simonsen undervisar i film- och TV-manus på våra fristående kurser och på Skrivarlinjen Distans. Han är regissör och manusförfattare, utbildad på TV4, Dramatiska Institutet, SVT och för Linda Seger.

Peter har skrivit långfilmsmanus, arbetat som dramaturg åt olika långfilmsproducenter och skrivit operalibretto till Cecilia och Apkungen på Drottningholmsteatern som visades på SVT. Peter har i över tjugo år handlett i utvecklingen av filmmanus på filmskolor och universitet runt om i Sverige. Han är även sedan 2015 huvudlärare på Linnéuniversitetets ettåriga distansutbildning i konsten att skriva filmmanus.

"Jag vill ge mod, fantasi och verktyg till att kunna skapa sagolika filmmanus ur verklighetens smärtpunkter."

Peter Bull-Simonsen

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
24 jun 2024 - 28 jun 2024
Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
mån 24 jun 2024 kl 10:00-15:15
  • tis 25 jun 2024 kl 10:00 - 15:15
  • ons 26 jun 2024 kl 10:00 - 15:15
  • tor 27 jun 2024 kl 10:00 - 15:15
  • fre 28 jun 2024 kl 10:00 - 15:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
30
Kurs-ID
115250
Pris
5100 kr