Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs, enbart intresse för att skapa tv-serier.
Ur innehållet
Idéutveckling: Vi utvecklar deltagarnas TV-serie-idéer. Söker i det lilla efter en logline.
Hur hittar vi något nytt och originellt och att bygga serien kring? Något nytt som inte gjorts tidigare? Som gör serien unik?
Hur skriver man en TV-serie-idé som vi kan relatera till där karaktärerna fångar oss med sin värme, lekfullhet, empati, störning osv osv.
Låter vi karaktärerna möta tillräckligt svåra hinder och utmaningar så att vi får se dem kämpa maximalt? Hur skriver vi den dystraste scenen så att den också är underhållande?
Kursupplägg
Teoriföreläsningar varvas med skrivövningar och studier av gjorda serier. Gruppen skriver sina synopsis och dessa kommer att skrivas om flera gånger under helgen. Vi skapar karaktärer inspirerade av verkligheten och vi övar oss i att ta ut svängen i scenerna och våga utsätta våra karaktärer så mycket som möjligt.
Mål
Mål under helgen, utveckla karaktärer och en idé från start till synopsis (1 A4-sida 12p) till första avsnittet av en mini-tv-serie/längre serie.
Grundbegrepp som det är bra att du är bekant med
Scen, karaktär, tema, igångsättande moment, konflikt, avsnittskonflikt, mål, vändpunkter, plotter, huvud- och bi-plotter, upptrappning, framåtrörelse, klimax, point of no return, teaser, cliffhanger, plantering/pay-off m.fl.
Bra böcker att läsa/bekanta sig med innan helgen
"Story Maps TV Drama - the structure of the one-hour television Pilot" av Daniel P.Calvisi
"The Idea" av Erik Bork
Kursledare
Peter Bull-Simonsen
Peter Bull-Simonsen undervisar i film- och TV-manus på våra fristående kurser och på Skrivarlinjen Distans. Han är regissör och manusförfattare, utbildad på TV4, Dramatiska Institutet, SVT och för Linda Seger.
Peter har skrivit långfilmsmanus, arbetat som dramaturg åt olika långfilmsproducenter och skrivit operalibretto till Cecilia och Apkungen på Drottningholmsteatern som visades på SVT. Peter har i över tjugo år handlett i utvecklingen av filmmanus på filmskolor och universitet runt om i Sverige. Han är även sedan 2015 huvudlärare på Linnéuniversitetets ettåriga distansutbildning i konsten att skriva filmmanus.
"Jag vill ge mod, fantasi och verktyg till att kunna skapa sagolika filmmanus ur verklighetens smärtpunkter."

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm