Skriva barnbok

Plats Malmö

En kurs i centrala Malmö för dig som vill skriva böcker för barn. Med Ester Roxberg som kursledare guidas du från idé till färdigt bokmanus. På den här kursen kan du jobba med manus till bilderbok eller kapitelbok.

Boka kursen nu

Kursen är planerad att äga rum i Folkuniversitetets lokaler. Om Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer kring fysisk klassrumsundervisning med anledning av Covid-19, går kursen över till enbart onlineundervisning.

Här kan du läsa hur vi tar vårt ansvar och vad vi förväntar oss av dig som deltagare.

Undervisningen är alltid varierad, utgår från gruppens behov, kunskapsnivå och önskemål. Du förväntas vara aktiv på sammankomsterna och interagera med såväl lärare som andra deltagare.

Kursinnehåll

  • att skriva en berättelse för barn - från idé till att kontakta förlag
  • inspiration och idéer till dina berättelser
  • hur du vet att din idé tilltalar en ung läsare
  • bilderbokens dramaturgi och ingredienser
  • barnbokens koppling till poesi
  • skillnader och likheter mellan bilderbok och kapitelbok
  • ålder och målgrupp för barnböcker

En kurs för dig som vill skriva böcker för barn i ålderskategorin 3-6 år eller 6-9 år. Under kursen studerar du olika typer av bilderböcker och böcker för mellanåldern, från spökböcker till banbrytande berättelser - om ett sommarlov med sin lesbiska farmor eller om att ha en mamma som är mitt uppe i en 40-årskris.

Utifrån dessa övningar söker du dig fram till den historia som du helst vill berätta och det som är din drivkraft i skrivandet.

Du får öva på hur du kan tänka för undvika stereotyper och istället väcka nya saker och sätt att se på livet hos dina läsare. Du får verktyg att hitta din unika röst för din berättelse och hur du kan nå ut med den.

Kursupplägg

Kursen är på plats samt online. Väljer du att delta online behöver du tillgång till dator med kamera, mikrofon och högtalare samt internetuppkoppling. Inga speciella program behövs. Du deltar i kursen på angiven dag och tid.

Kursen blandar teori och praktik. Genom skrivövningar, under kurstillfällena och som hemuppgift, får du prova dig fram genom grunderna i skönlitterärt skrivande för barn. Detta kombinerar vi med kortare genomgångar i samband med våra träffar. Tillsammans läser och reflekterar vi kring både varandras och etablerade författares texter.

Kursmaterial

Arbetet utgår från deltagarnas egna texter samt utdrag ur skönlitterära verk.

Förkunskaper

Inga särskilda förkunskaper krävs.

Du har ett litterärt intresse och vill skriva böcker för barn i åldrarna 3-6 eller 6-9 år.

Ester Roxberg

Ester Roxberg är författare med sex utgivna böcker inom olika genrer. Hon är född 1987 i Zimbabwe och uppvuxen i Småland.

Ester vann som sjuttonåring Lilla Augustpriset för sina dikter. År 2011 debuterade hon med den kritikerrosade ungdomsromanen "Antiloper". Sedan dess har hon utkommit med bland annat den mycket uppmärksammde självbiografiska boken "Min pappa Ann-Christine" som också har filmatiserats.

"Vem kan hitta Putte?" är hennes första bilderbok som kom ut i maj och nästa år 2021 utkommer Ester med fyra nya böcker för barn.

Ester Roxberg

Har du frågor?

Kontakta Kursverksamheten i Malmö

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Tid
07 okt 2020 - 02 dec 2020
On 18:00 - 21:00
Tillfällen
5
Plats
Regementsgatan 4, 21142 Malmö
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
1080054
Pris
2145 kr