Kreativt skrivande

Plats Lund

Från prosa och lyrik till drama och sångtexter. Kreativt skrivande rymmer många former. Detta är en kurs för dig som är intresserad av skrivandet som personligt uttryck och vill hitta eller utveckla en form för dina idéer.

Boka kursen nu

Undervisningen är alltid varierad, utgår från gruppens behov, kunskapsnivå och önskemål. Du förväntas vara aktiv på sammankomsterna och interagera med såväl lärare som andra deltagare.

Kursinnehåll

Kreativt skrivande är en kurs för dig som vill komma igång med ditt skrivande på ett lustfyllt sätt. Genom skrivövningar och samtal om text och litteratur kommer du ta de första stegen in i det kreativa skrivandet. Du kommer att arbeta med grunderna inom litterär gestaltning för att du ska få verktyg och inspiration till att skriva.

Under kursen kommer ni gå igenom följande teman:

Karaktärsuppbyggnad, intrig, gestaltning, miljöbeskrivning, dialog, berättarperspektiv, med mera. Du kommer även att få handfasta tips och råd på vad du kan göra för att komma vidare om du kört fast, eller har svårt att fullfölja ett påbörjat skrivprojekt.

Tillsammans kommer vi att undersöka hur du som författare gör för att skapa en träffande karaktärsbeskrivning, gestalta situationer, skriva en trovärdig dialog och fånga en läsare.

Kursupplägg

Du arbetar med dina och andras texter i fokus. Genom att diskutera och bearbeta dina egna texter, samt ge och ta emot respons, fördjupar du dina kunskaper om ditt eget skrivande.

Formen är framför allt skrivövningar, textanalys i grupp och orientering i olika skönlitterära genrer. Allt för att du ska närma dig såväl författandet som hantverk som att du ska kunna finna din egen röst som skribent.

Du arbetar med textrespons och skrivprocessen är central. Du bör alltså vara beredd på att lägga ner tid på hemuppgifter, både på att skriva själv och att läsa de andra deltagarnas texter.

Mål

Utifrån din egen erfarenhet av skrivande erbjuder kursen ingångar till att hitta dina kvalitéer och ger möjligheter till att i eget tempo undersöka hur de bäst kommer till sin rätt.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Kursen är för dig som längtar efter att skriva och som vill få bättre verktyg för att göra det. Det enda som behövs är viljan och lusten att få ge utlopp för din egen kreativitet.

Kurslitteratur

Deltagarnas egna texter samt skönlitterära texter och essäer om skrivande som delas ut i samband med kurstillfällena.

Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.

Du når oss på:
046-19 77 00
kurser.syd@folkuniversitetet.se

Kursledare

Sofie Bjarup

Jag älskar att undervisa i skrivande och har under flera år hållit skrivarkurser för såväl Folkuniversitetet som andra aktörer.

Som författare debuterade jag 2018 med den historiska kriminalromanen Mörkrets barn och kommer under 2021 och 2022 ut med en nyutgivning samt en uppföljare till denna, på Lind & Co.

Jag har tidigare jobbat som lektör, pluggat Litteraturvetenskap, Nordiska språk och Drama-teater-film.

På min fritid sitter jag antingen och läser i sällskap av en katt och en kopp te, eller är ute skog och mark med familjen och kameran. Fotografering är ett av mina största intressen och en stor inspirationskälla i mitt författande. För när det kommer till skrivande, handlar det i likhet med fotografering, inte bara om att se det vackra, utan att se saker ur ett lite annat perspektiv.

Mitt mål med undervisningen är att väcka skrivlusten hos kursdeltagarna: dels genom att ge dem redskapen att bygga en historia, dels genom att väcka nyfikenheten att hitta den och lusten att följa den.

Sofie Bjarup undervisar i kreativt skrivande på Folkuniversitetet

Har du frågor?

Kontakta Kursverksamheten i Lund

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Tid
29 sep 2022 - 10 nov 2022
To 18:00 - 20:15
Tillfällen
6
Plats
Skomakaregatan 8, 22002 Lund
Visa på karta
Studietimmar
18
Kurs-ID
1134566
Pris
2795 kr