Historiskt skrivande

Plats Lund

Har du en manusidé som utspelar sig på medeltiden? Eller på 20-, 40-, och 70-talet? Vare sig du skriver fiktion, om verkliga personer, släktingar eller dig själv, får du konkreta verktyg att för att levandegöra din berättelse.

Boka kursen nu

Kursinnehåll

Historiskt skrivande är en kurs för dig som har ett

skrivprojekt som utspelar sig i förgången tid. Vi kommer att göra en del kortare skrivövningar, men huvuddelen av kursen kommer att fokusera på research, diskussioner och olika infallsvinklar när man skriver historiskt. Manus kan hämtas från ditt eget eller närståendes liv, en släkthistoria eller ren fiktion. Du bestämmer.

Vi går igenom följande teman:

  • Research – var du hittar information.
  • Karaktärsuppbyggnad – vare sig du skriver om verkliga personer eller ej måste du skapa karaktärer som får läsaren engagerad.
  • Gestaltning – hur du levandegör din berättelse.
  • Miljöbeskrivning – var och hur du kan finna inspiration till historiska miljöer idag.
  • Dialog – hur folk talade då din berättelse ägde rum och hur trogen detta du bör vara idag.
  • Berättarpespektiv – utifrån vem ska historien berättas.

Kursupplägg

Varje vecka betyder ett nytt tema och en kort hemuppgift som vi diskuterar tillsammans. Genom att resonera kring och analysera dina egna och andras texter, fördjupar du dina kunskaper och din förståelse för ditt eget skrivande.

Formen är framför allt konkreta tips och råd, diskussioner, skrivövningar och textanalys i grupp.

Ni arbetar med textrespons och du bör alltså vara beredd på att lägga ner tid på hemuppgifter, både på att skriva själv och på att läsa de andra deltagarnas texter.

Mål

Utifrån ditt projekt och din erfarenhet av skrivande, erbjuder kursen såväl konkreta råd som inspiration till hur du ska komma vidare i din skrivprocess.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Kursen är för dig som har en idé eller redan påbörjat projekt med inriktning historiskt skrivande.

Kurslitteratur

Deltagarnas egna texter samt skönlitterära texter för analys, vilka delas ut i samband med kurstillfället.

Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.

Du når oss på:
046-19 77 00
kurser.syd@folkuniversitetet.se

Kursledare

Sofie Bjarup

Jag älskar att undervisa i skrivande och har under flera år hållit skrivarkurser för såväl Folkuniversitetet som andra aktörer.

Som författare debuterade jag 2018 med den historiska kriminalromanen Mörkrets barn och kommer under 2021 och 2022 ut med en nyutgivning samt en uppföljare till denna, på Lind & Co.

Jag har tidigare jobbat som lektör, pluggat Litteraturvetenskap, Nordiska språk och Drama-teater-film.

På min fritid sitter jag antingen och läser i sällskap av en katt och en kopp te, eller är ute skog och mark med familjen och kameran. Fotografering är ett av mina största intressen och en stor inspirationskälla i mitt författande. För när det kommer till skrivande, handlar det i likhet med fotografering, inte bara om att se det vackra, utan att se saker ur ett lite annat perspektiv.

Mitt mål med undervisningen är att väcka skrivlusten hos kursdeltagarna: dels genom att ge dem redskapen att bygga en historia, dels genom att väcka nyfikenheten att hitta den och lusten att följa den.

Sofie Bjarup undervisar i kreativt skrivande på Folkuniversitetet

Har du frågor?

Kontakta Kursverksamheten i Lund

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Tid
14 okt 2022 - 18 nov 2022
Fr 10:00 - 11:30
Tillfällen
6
Plats
Skomakaregatan 8, 22002 Lund
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
1117508
Pris
1395 kr