Kursinnehåll
Historiskt skrivande är en kurs för dig som har ettskrivprojekt som utspelar sig i förgången tid. Vi kommer att göra en del kortare skrivövningar, men huvuddelen av kursen kommer att fokusera på research, diskussioner och olika infallsvinklar när man skriver historiskt. Manus kan hämtas från ditt eget eller närståendes liv, en släkthistoria eller ren fiktion. Du bestämmer.
Vi går igenom följande teman:- Research – var du hittar information.
- Karaktärsuppbyggnad – vare sig du skriver om verkliga personer eller ej måste du skapa karaktärer som får läsaren engagerad.
- Gestaltning – hur du levandegör din berättelse.
- Miljöbeskrivning – var och hur du kan finna inspiration till historiska miljöer idag.
- Dialog – hur folk talade då din berättelse ägde rum och hur trogen detta du bör vara idag.
- Berättarpespektiv – utifrån vem ska historien berättas.
Kursupplägg
Varje vecka betyder ett nytt tema och en kort hemuppgift som vi diskuterar tillsammans. Genom att resonera kring och analysera dina egna och andras texter, fördjupar du dina kunskaper och din förståelse för ditt eget skrivande.
Formen är framför allt konkreta tips och råd, diskussioner, skrivövningar och textanalys i grupp.
Ni arbetar med textrespons och du bör alltså vara beredd på att lägga ner tid på hemuppgifter, både på att skriva själv och på att läsa de andra deltagarnas texter.
Mål
Utifrån ditt projekt och din erfarenhet av skrivande, erbjuder kursen såväl konkreta råd som inspiration till hur du ska komma vidare i din skrivprocess.
Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs. Kursen är för dig som har en idé eller redan påbörjat projekt med inriktning historiskt skrivande.
Kurslitteratur
Deltagarnas egna texter samt skönlitterära texter för analys, vilka delas ut i samband med kurstillfället.
Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.
Du når oss på:
046-19 77 00
kurser.syd@folkuniversitetet.se
Kursledare
Sofie Bjarup
Jag älskar att undervisa i skrivande och har under flera år hållit skrivarkurser för såväl Folkuniversitetet som andra aktörer.
Som författare debuterade jag 2018 med den historiska kriminalromanen Mörkrets barn och kommer under 2021 och 2022 ut med en nyutgivning samt en uppföljare till denna, på Lind & Co.
Jag har tidigare jobbat som lektör, pluggat Litteraturvetenskap, Nordiska språk och Drama-teater-film.
På min fritid sitter jag antingen och läser i sällskap av en katt och en kopp te, eller är ute skog och mark med familjen och kameran. Fotografering är ett av mina största intressen och en stor inspirationskälla i mitt författande. För när det kommer till skrivande, handlar det i likhet med fotografering, inte bara om att se det vackra, utan att se saker ur ett lite annat perspektiv.
Mitt mål med undervisningen är att väcka skrivlusten hos kursdeltagarna: dels genom att ge dem redskapen att bygga en historia, dels genom att väcka nyfikenheten att hitta den och lusten att följa den.

Har du frågor?
Kontakta Kursverksamheten i Lund