Skriv poesi – våga skriv!

Plats Göteborg

Nyfiken på att skriva poesi? Glöm bilden av att poesi skulle vara svårtillgängligt, avancerat eller elitistiskt och upptäck poesins alla uttryck och former.

Boka nu

Vi har kanske aldrig varit så omgärdade av poesi som vi är idag; till exempel har ofta musik låttexter som använder sig av både bundet versmått och rim – alldeles utan att vi tänker på det. På den här kursen provar vi både ny och klassisk poesi!

Mål
Kursens mål är att du ska få med dig grunder och övningar för att komma igång med poesi, och bli inspirerad till fortsatt skrivande på egen hand, och kanske i nya former. Poesi kan du använda i dikter, dagboksskrivande, tal, låttexter, rim och mycket annat.

Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som är nyfiken på att experimentera med poesi. Inga förkunskaper krävs.

Innehåll och arbetssätt
Att skriva poesi är att öva på att säga mycket med få ord. Det kan vara ett förlösande sätt att fånga komplexa känslor och upplevelser på bara några rader, men kan också vara ett närmast matematiskt pusslande och problemlösande när man försöker få rytmen att gå ihop.

Vi kommer att gå igenom rim och rytm för klassiska versmått som knittel och haiku, men också ägna oss åt modern fri diktning där ens egen känsla styr uttrycket. 

Kursmaterial
Kursledarens eget material.
Frivilligt kursmaterial: Du, poet skriv! Av Johan Eriksson och Axel Hellby ISBN:978-91-89565-08-1

Övrigt
Ta med någonting att skriva med, så som papper och penna och/eller dator.

Utvecklingsmöjligheter
Skrivarakademins övriga utbud 

Prenumerationserbjudande Tidningen Skriva
Vill du satsa ännu mer på ditt skrivande? Som deltagare på en av Skrivarakademins kurser under 2024 har du möjlighet att teckna en halvårsprenumeration på Tidningen Skriva, 3 nummer för 99 kronor (ord. pris 309 kronor). 

Länk till prenumerationserbjudandet skickas ut i samband med kursstart.

 

Kursledare

Märta Elf

Vi skriver hundratals ord varje dag, vi postar och kommenterar på sociala medier, vi sms:ar nära och kära och kanske skriver vi till och med mejl eller dokument på jobbet. Skrivandet är tusentals år gammalt och att kunna skriva ner information lade grunden för människans abstrakta tänkande och civilisationen som vi känner den. Trots att skrivandet har varit med så länge så utvecklas det fortfarande, genom att vi kombinerar nya ord på nya sätt eller blandar genrer på ett sätt som ingen har gjort tidigare.

Det är naturligt, mänskligt och roligt att skriva och uttrycka sina tankar och känslor. Oavsett om man vill skriva för att experimentera med språket eller om man vill skriva för att underhålla och låta läsaren ryckas med till en annan värld så använder man samma verktyg. Kan du skriva sms så har du en utmärkt grund för att skriva storslagen poesi.

Jag är litteraturvetare och redaktör och jobbar till vardags med att hjälpa författare att ta fram de bästa sidorna både hos sig själva som författare och i deras individuella texter.

Min ambition med kursen är att vi skall få möjlighet att djupdyka i text och språk och både skriva mycket och prata mycket om skrivande. Vi kommer att prova på olika genrer och olika begränsningar för att försöka ringa in hur man kan förmedla känslor och stämning till läsaren. Förhoppningsvis kommer du att få prova nya saker, kanske hitta en dold talang eller bli bättre på en gammal styrka!

Med hjälp av kreativa skrivövningar och textsamtal vill jag att vi hittar ett lustfyllt förhållande till skrivande, nya och fördjupade sätt att se på text och en säkerhet i det egna uttrycket.

Vi ses!
Vänliga hälsningar Märta

Märta Elf är lärare i skrivande på Folkuniversitetet i Göteborg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Kursperiod
12 nov 2024 - 3 dec 2024
Tisdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
tis 12 nov 2024 kl 18:00-20:15
  • tis 19 nov 2024 kl 18:00 - 20:15
  • tis 26 nov 2024 kl 18:00 - 20:15
  • tis 3 dec 2024 kl 18:00 - 20:15
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
309443
Pris
1575 kr