Journalistiskt skrivande fortsättning

Plats Distans

Lär dig skriva effektivt, berätta levande och fånga läsaren. Den här kursen riktar sig till dig som vill fortsätta att utveckla ditt skrivande i en journalistisk riktning.

Boka kursen nu

Kursinnehåll

Byggstenarna är på plats och nu fortsätter du att vässa dina texter och att öva på olika typer av journalistiska uttryck.

Genom skrivövningar lär du dig hur du gör för att gå rakt på sak i dina texter, hur du sammanfattar information och väljer en berättarvinkel. Du lär dig oss mer om språk, nyhetsvärdering, källkritik, intervjuteknik och dramaturgi. Som deltagare har du möjlighet att påverka kursens innehåll efter dina önskemål och behov.

Under kursen kommer du bland annat att gå igenom följande moment:
  • artikel, reportage och referat
  • nyhetsvärdering
  • språk och dramaturgi
  • journalistik, reklam eller information?
  • intervjuteknik
  • källkritik
  • eget projekt - välj om du vill fördjupa dig i att skriva artiklar, krönikor, porträtt, reportage eller få verktyg som hjälper dig att få dina texter publicerade.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som tidigare gått grundkursen i journalistiskt skrivande. Du kanske vill arbeta som journalist, skriver i jobbet, funderar på fortsatta studier i journalistik eller känner att du vill ha en skjuts i att utveckla ditt skrivande.

För företag som vill förbättra kvaliteten på sitt skrivna material både i tryckta medier och på webben.

Arbetsformer

Kursen är helt på distans och genomförs i den digitala plattformen Moodle (du får ett inlogg i samband med kursstart).

Det är inga fysiska träffar men sex uppgifter som du ska lämna in under kursens gång till din kursledare och dina kurskamrater.

I skrivuppgifterna ingår att kommentera några av dina kurskamraters texter. Du får i gengäld individuell respons från både kurskamrater och kursledare. Du väljer själv när du vill lägga tid på att arbeta med kursen, men varje skrivuppgift har en deadline att hålla.

Studiematerial

Utdrag ur dags-, veckor- och fackpress.
Journalistförbundets etiska regler.
Boken Att skriva i tidning, av Sören Larsson.

Frida Bank

Frida är en frilansjournalist bosatt i Malmö som vill berätta om vår samtid på ett sätt som fångar läsaren. Genom kurserna i journalistiskt skrivande ger hon fler möjligheten att vässa sitt skrivande.

Frida har varit verksam som journalist sedan 2012. Hon har erfarenhet av att rapportera om nyhetshändelser såväl som att skriva fördjupande reportage och artiklar som berör, informerar och engagerar. Hennes texter och bilder har publicerats i flera svenska och utländska dagstidningar och magasin.

Frida har en pol. kand i statsvetenskap från Lunds universitet och utbildade sig till journalist vid Skurups folkhögskola. Efter att ha arbetat som reporter och webbredaktör på HD-Sydsvenskan har hon startat eget som frilansjournalist. Hon är en del av journalistbyrån Blenda journalistik i Malmö och skriver främst om samhällsfrågor, näringsliv, livsstil och ridsport.

Som kursledare på Folkuniversitetet vill hon stötta andra att växa som skribenter. På kurserna får deltagarna verktyg som utvecklar skrivandet på ett konstruktivt, utmanande och lustfyllt sätt.

Frida Bank

Har du frågor?

Kontakta Kursverksamheten i Malmö

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Tid
20 apr 2020 - 29 jun 2020
Må 18:00 - 21:00
Tillfällen
6
Studietimmar
24
Kurs-ID
1048376
Pris
3295 kr