Skriv manus till webbkurser – e-learning

Plats Poppius

Kursen ger dig grundläggande verktyg för att skapa innehåll till webbkurser och e-learning. Med kunskap om pedagogik och målgruppsanalys ökar du chansen att nå fram och lyckas med de digitala utbildningssatsningarna.

Boka nu

Sista ansökningsdag 19/4

Mål/Syfte

Kursen syftar till att ge grundläggande verktyg för att skapa innehåll till webbkurser (e-learning, digitala utbildningar), ge kunskap i hur du skapar struktur, sätter kunskapsmål och effektmål samt tar fram ett pedagogiskt innehåll.

Innehåll

Som manusförfattare till digitala utbildningar (e-learning, webbkurser), skriver du texter till allt innehåll i webbkursen och tar fram kunskapsmål, effektmål, pedagogik och struktur. På kursen får du orientera dig bland de olika typer av texter som kan ingå i en webbkurs. Du får också kunskap om när exempelvis diskussionsfrågor passar bättre än reflektionsfrågor och hur ett manus till en podd skiljer sig från ett filmmanus.

Interaktivitet är viktigt för att lyckas med digitala utbildningsinsatser. Du får därför lära dig hur du behöver tänka för att aktivera och engagera kursdeltagarna samt hur du får kursdeltagaren att sätta saker i sammanhang eller minnas viktiga exempel, där storytelling kan vara ett inslag.

Det finns mycket som motiverar till webbkurser/e-learning. Trycket på att digitalisera utbildningar är stort både inom offentlig sektor, näringsliv och i olika organisationer. E-learning kan komplettera eller ersätta lärarledd utbildning, vilket kan vara både kostnads- och tidseffektivt. Med webbaserade utbildningar går det att utbilda stora målgrupper på kort tid. Dessutom behöver kursdeltagarna inte resa, vilket bidrar till minskad miljöpåverkan.

Ur kursinnehållet

  • Webbkursens olika komponenter och sätt att presentera innehåll.
  • Viktigt att tänka på när man digitaliserar klassrumsutbildningar.
  • Vad fungerar på webben i utbildningssammanhang, och inte?
  • Att konstruera en utbildning – metoder för att skapa struktur och "röd tråd".
  • Vem ska utbildningen möta?
  • Du lär dig att göra en målgruppsanalys. För en eller flera olika målgrupper.
  • Att sätta kunskapsmål och effektmål.
  • Pedagogik, vad behöver man tänka på för att målgruppen faktiskt ska lära sig saker? Att formulera övningsfrågor, diskussionsfrågor, kunskapstest med mera.
  • Att sätta rubriker som intresserar och ha en tonalitet som fungerar.
  • Att hantera facktermer och svåra begrepp.
  • Ha ett mottagarperspektiv – vad är viktigt för kursdeltagaren?

Förkunskaper

Du ska ha viss vana av att skriva texter, antingen i jobbet eller privat.  

Anmälningsvillkor

Kursledare

Caroline Nilsson är manusförfattare och utbildad journalist från Poppius. På uppdrag av myndigheter och företag skriver hon manus till webbkurser (e-learning/digitala utbildningar) och kompetensutvecklar personer i manusskrivande och att formulera mål för att på så vis "rama in projekten" till att börja med.

"Kom ihåg att hela tiden ha kursdeltagarens perspektiv i åtanke, då blir det en mer lyckad utbildningssatsning."

Kursledare

Caroline Nilsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
28 apr 2023 - 28 apr 2023
Fredag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
fre 28 apr 2023 kl 08:45-16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
7
Kurs-ID
102735
Pris
6500 kr