Sista ansökningsdag 2023-02-24
Innehåll
På kursen jobbar vi också mycket med formen och språket – tränar upp flytet, att variera formuleringar, att hitta sätt att påverka tempot, vässar inledningar och slut och detta att skapa en "hel" historia, som läsaren inte kan låta bli att läsa färdigt … Du får skriva personligt, skriva längre texter, ta ut svängarna lite, och så småningom kanske hitta din egen "röst", och stil.
Du får bland annat träna på:
- reportagets uppbyggnad och form
- att göra djuplodande personporträtt
- att måla med detaljer som förstärker och fördjupar
- att visa nya sidor av det du skildrar.
Det ingår även att läsa många reportage, och diskutera dem – både klassiker och färska texter – eftersom flitig läsning är en del av att utveckla det egna skrivandet.
Texterna läses och kommenteras av både läraren och kurskamraterna. Det blir mycket diskussioner och feedback, tillsammans utforskar vi språkets oändliga möjligheter.
Några gästföreläsare medverkar och berättar om sina arbeten och erfarenheter av att skildra människor och platser.
Förkunskaper
Poppius grundkurs i praktisk journalistik eller motsvarande utbildning/yrkeserfarenhet.
Kursledare
Ylva Herholz
Ylva Herholz är journalist och författare, och medarbetar sedan många år i dagspress, tidskrifter och radio, med inriktning på kultur, livsfrågor och samhälle. Hon har skrivit reportageböckerna "Tysklands bleka barn" och "I glömskans land", och essä- och reportageboken "Det där tyska". Sean flera år tillbaka håller hon kurser på Poppius i reportageskrivande och journalistiskt berättande.
Undervisningsform
Föreläsningar varvas med praktiska övningar.
Godkänd och intyg på avslutad kurs
Alla godkända kursdeltagare får ett intyg efter genomgången kurs. För att bli godkänd på kursen måste du närvara på kursen och lämna in alla uppgifter och övningsartiklar på utsatt tid. Du får inte vara frånvarande från undervisningen mer än fyra kurstillfällen (tolv studietimmar). Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar. Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.
Kursledare
Ylva Herholz
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm