Photoshop, grundkurs

Plats Uppsala

Lär dig grunderna i digital bildredigering i programmet som är världsstandard. Med Photoshop kan du enkelt retuschera dina bilder och arbeta med effekter och efterbehandling, för användning i både tryckta och digitala medier.

Boka kursen nu

Med anledning av Corona

Utgångspunkten är att den här kursen ges som vanligt på plats i klassrum. Beroende på hur rekommendationerna ser ut vid kursstart, eller under kursens gång, kan den dock eventuellt komma att ställas in.

Vem kan gå kursen?

Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på Photoshop och som längtar efter att lära dig grunderna och vad som är det viktigaste i programmet. Inga förkunskaper krävs.

Mål

Kursen ger dig grundläggande kunskaper i digital bildbehandling. Du lär dig att förbättra bildkvalitén och retuschera bilder samt optimera bilder för utskrift, tryck och webb. Du lär dig även att förstå begrepp som t.ex. storlek och upplösning.

Kursinnehåll

 • Presentation av programmet och kursen
 • Arbetsytan, diverse Inställningar samt personliga arbetsytor
 • Bridge, metadata, sortera, ordna, söka och namnge filer
 • RAW-formatets förträfflighet
 • Upplösning och storlek
 • Verktygspaletten, paneler och alternativfältet
 • Färglägen, färgrymder, RGB, CMYK, Gråskala (svartvitt)
 • Filformat, PSD, TIFF, JPEG, GIF, PNG, RAW, DNG
 • Markeringar och kantutjämning (anti-aliasing)
 • Histogram, Infopaletten, RGB 0-255
 • Beskärningar, Händelsepaletten
 • Penslar, hårdhet, form, specialpenslar
 • Retuschera och reparera
 • Text, typografi, vektorer
 • För- och bakgrundsfärg samt färgväljaren
 • Lager, masker och kanaler
 • Kurvor, svart och vitpunkt, gråbalans
 • Justeringslager, färgkorrigeringar mm
 • Bilder för Internet JPEG, PNG eller GIF
 • Skärpning av alla digitala bilder med till ex. Smart skärpa
 • Extrahera, frilägg

Kursmaterial

Du behöver ta med dig egen bärbar dator till kursen. Du behöver även köpa en egen Photoshoplicens, om du inte redan har en. Ladda ner programmet innan kursstart så att värdefull kurstid inte går åt till installationen. Programmet fungerar lika bra med Windows som med Mac OS. På Adobes hemsida kan du ladda ner och hyra Photoshop (där även programmen Bridge och Lightroom ingår) för enbart 120 kr per månad. Då ingår alltid uppdateringar till de senaste versionerna.

Vi kommer eventuellt att använda en kursbok under kursen. Denna köper du i så fall av läraren vid kursstart. Pris för kursboken ligger på mellan 100-300 kr. (Kurslitteraturen ingår inte i priset för kursen).

Fortsättningskurs

Vid tillräckligt stort intresse erbjuder vi även en fortsättningskurs i Photoshop. Hör av dig till oss eller prata med din lärare om du är intresserad!

Kursledare

Dan Pettersson

Dan Pettersson har lång erfarenhet av och gedigna kunskaper inom digital fototeknik. Han började arbeta med bilder i Photoshop redan 1996 och har undervisat på kvällskurser och skräddarsydda företagsutbildningar i Folkuniversitetets regi sedan 1997. Han har startat en egen utbildning i Adobe Camera RAW och har i många år arbetat som fotolärare i Digital Bild på Grafiskt Utbildningscenter GUC.

Dan Pettersson driver en egen fotofirma och är auktoriserad digital bildleverantör av Svenska Fotografers Förbund (SFF). Dan har ett stort kulturellt och socialt engagemang och är bland annat en av grundarna till Uppsala internationella kortfilmsfestival..

Hej Dan, vem är du?

Etablerad professionell fotograf i Uppsala sedan 1986 och driver egna företaget DP-Bild. Fotograferar mestadels för företag och organisationer, numera ytterst lite till privatpersoner. Producerar böcker och föredrag med Lars Lambert. DJ sedan tidigt 80-tal men spelar numera bara några gånger per år. Lever singelliv med vuxna barn och ett barnbarn.

Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala?

Håller kvällskurser i Photoshop sedan 1996.

Hur började du med fotografering?

Fotograferade rätt intensivt med min Kodak Instamatic 104 och farfars gamla kamera redan i mellanstadiet och hade eget mörkrum tidigt. Fick sedan låna systemkamera på gymnasiet och där började min fotokarriär på allvar. Jag skulle ju egentligen bli elingenjör men det blev inte så.

Vad är det bästa med att undervisa?

Lyckan när eleverna förstår något som dem inte förstått tidigare och höjer sin kunskapsnivå mer och mer. Att kunna besvara deras knepiga frågor. Beröm som ger mig ett skönt självförtroende.

Vilka deltagare är det som går din kurs?

Väldigt blandat; pensionärer med fotointresse, personer som är skickade av sitt företag, studenter som vill berika sig och vanligt folk som gillar att gå kurser med en riktig lärare. Egna företagare och konstnärer.

Vilket är det roligaste fotojobbet du har gjort?

Det får nog bli jobbet med boken ”Alla tiders Uppsala” för Lars Lambert och Helena Harnesk. Jag fick ta många nya härliga Uppsalamotiv och grävde även fram en del fina bilder ur arkivet, som blev mycket uppskattade. Det viktigaste är ju att mina 73 bilder i boken kommer att finnas kvar under en lång tid och boken säljer bra fortfarande.

Vilka är de tre viktigaste kvalitéerna i en bild?

Snyggt ljussatt, skärpa på rätt ställe och välkomponerad. Detta skall tillsammans ge en tydlig bild som är vacker och lätt att uppfatta. Numera kan man ju även tillägga att bilden skall vara bra redigerad i Photoshop.

Dan Pettersson, kursledare i Photoshop och RAW

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Tid
17 feb 2022 - 10 mar 2022
To 18:00 - 21:15
Tillfällen
4
Plats
Bergsbrunnagatan 1, 75323 Uppsala
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
1119646
Pris
2250 kr