Vi ser förvrängda verklighetsbilder
Moraliska illusioner är lite som optiska illusioner, alltså att vi ser en bild av verkligheten som egentligen inte stämmer.
– Det innebär att man i vissa beslutssituationer agerar själviskt utan att man känner att det man gör är moraliskt fel, säger Kajsa Hansson, doktor i nationalekonomi. Vi människor ser en bild av verkligheten som passar oss och gagnar oss.
Misslyckanden och framgångar
Ett exempel är hur vi ser på förluster. Misslyckas vi med en uppgift tenderar vi att skylla på en ojämn spelplan eller att spelet är riggat. Men när vi vinner är det för att vi tror att vi är väldigt duktiga. Den här tendensen kan beskriva varför framgångsrika människor tror att framgång i världen enbart handlar om egen envishet och egna prestationer – och därför tycker att ekonomiska olikheter är okej eller till och med bra. Vi undviker jobbig information. Vi människor är också benägna att undvika information som riskerar att ge oss dåligt samvete. Tar vi in informationen kan vi känna oss tvingade att agera osjälviskt och det kan kännas jobbigt. Detta är också ett slags moralisk illusion.
Kursledaren/Föreläsaren
Kajsa Hansson är postdoktoral forskare vid Linköpings universitet och Assistant professor vid universitetet i Wien, Vienna University of Economics and Business.
Föreläsningen genomförs med ekonomiskt stöd från Folkuniversitetsföreningen.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm