Moraliska illusioner – att agera själviskt men tycka att du är osjälvisk

Plats Stockholm

En moralisk illusion ger dig en bild av verkligheten som egentligen inte stämmer. Du kan fatta ett egoistiskt beslut och samtidigt vara övertygad om att du agerar för allas bästa. Kajsa Hansson från Linköpings universitet berättar om hur vi skapar bilder som passar och gagnar oss.

Boka nu

Vi ser förvrängda verklighetsbilder

Moraliska illusioner är lite som optiska illusioner, alltså att vi ser en bild av verkligheten som egentligen inte stämmer.

– Det innebär att man i vissa beslutssituationer agerar själviskt utan att man känner att det man gör är moraliskt fel, säger Kajsa Hansson, doktor i nationalekonomi. Vi människor ser en bild av verkligheten som passar oss och gagnar oss.

Misslyckanden och framgångar

Ett exempel är hur vi ser på förluster. Misslyckas vi med en uppgift tenderar vi att skylla på en ojämn spelplan eller att spelet är riggat. Men när vi vinner är det för att vi tror att vi är väldigt duktiga. Den här tendensen kan beskriva varför framgångsrika människor tror att framgång i världen enbart handlar om egen envishet och egna prestationer – och därför tycker att ekonomiska olikheter är okej eller till och med bra. Vi undviker jobbig information. Vi människor är också benägna att undvika information som riskerar att ge oss dåligt samvete. Tar vi in informationen kan vi känna oss tvingade att agera osjälviskt och det kan kännas jobbigt. Detta är också ett slags moralisk illusion.

Kursledaren/Föreläsaren

Kajsa Hansson är postdoktoral forskare vid Linköpings universitet och Assistant professor vid universitetet i Wien, Vienna University of Economics and Business.

Föreläsningen genomförs med ekonomiskt stöd från Folkuniversitetsföreningen.

 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
21 nov 2023 - 21 nov 2023
Tisdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tis 21 nov 2023 kl 18:00-19:45
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
102060
Pris
200 kr