Kursen ger kunskap om nuvarande forskningsläge vad gäller känslor och dess funktion. Under kursen arbetar vi tillsammans för att förstå funktionen av alla de känslor vi människor kan ha och varför de är viktiga för oss.
Vi kommer också gå igenom vad som gör det svårt med känslor i livet och hur vi kan bli bättre på att hantera dem. Vi använder till viss del våra egna erfarenheter för att lära oss mer om känslornas roll i våra liv.
Innehåll
- Vad är känslor (olika forskningsteorier)
- Vad är funktionen av känslor, vad är det som de signalerar?
- Hur hänger känslor ihop med tankar & beteenden?
- Primära och sekundära känslor
- Positiva & negativa känslor
- Känslo-doldisarna
- Känslosvårigheter (att fastna i känslor, inte veta vad en känner, att inte gilla sina känslor, att andra inte gillar ens känslor, känslostyrda beteenden)
- Sätta ord på och beskriva känslor
- Reglera känslor 1 - sårbarhet & medveten närvaro
- Reglera känslor 2 - Validering & självvalidering, kedjeanalys & tvärt emot känslan
- Reglera känslor 3 - Specifika strategier för specifika känslor (smärta, ledsamhet, besvikelse osv) och att öka positiva känslor
Studieform
Diskussioner i stor och liten grupp, mindre grupparbeten, kortare presentationer av deltagarna, gemensam läsning av forskningssammanfattningar och hemuppgifter.
Litteratur
Olika forskningsartiklar kommer användas, samt kapitel ur olika böcker om känslor.
Ingen kursdag på höstlovet vecka 44.
Lärare
Sophie Österberg är PTP-psykolog och arbetar bland annat med dialektisk beteendeterapi som är en terapiform för människor med känslomässig instabilitet.Kursledare
Sophie Österberg
Har du frågor?
Kontakta Kundtjänst i Visby