Hoppets anatomi – om förväntanseffekter & placebo

Plats Göteborg

Placebo kan vara lika verksamt som äkta läkemedel. Karin Jensen berättar om det gåtfulla samspelet mellan kropp och själ, hur det som står på etiketten kan styra hur det smakar eller känns, och hur vi påverkas av förväntningar.

Ibland får vi höra osannolika historier om människor som fått hjälp mot sina krämpor med något de trott varit riktig medicin, men som sedan visat sig vara sockerpiller. Sådana historier sätter fingret på den svårdefinierade gränsen mellan vad vi tror, vad vi känner och vad som händer i kroppen.

Karin Jensens föreläsning handlar om varför en till synes verkningslös behandling kan påverka en sjukdom positivt. Varför kan sockerpiller ibland fungera lika bra som smärtstillande medicin? Varför kan låtsaskirurgi göra patienter nöjda? Och hur kan en märklig ritual före en tävling höja elitidrottarens prestation?

Med fascinerande exempel från en rad områden berättar Karin Jensen om hur vår hjärna bygger upp förväntningar om vad som kommer att hända. Oavsett om vi är medvetna om de förväntningar som skapas eller inte, jobbar hjärnan med att ständigt förutse framtiden och fyller själv i med information för att göra omvärlden begriplig. Hjärnan påverkas av allt i sin omgivning – det kan handla om utseende, lukt, smak eller orden på en etikett.

Medverkande

Karin Jensen är docent och ledare för en forskargrupp vid Karolinska institutet och en av världens främsta placeboforskare. Hon är nära knuten till Program in Placebo Studies vid Harvard Medical School i Bosten (USA) och är sedan 2016 invald i styrelsen för internationell placeboforskning.

Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.

Föreläsningen genomförs med stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Med reservation för ändringar.

Foto: Martin Stenmark

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
11 okt 2022 - 11 okt 2022
Ti 18:00 - 19:30
Tillfällen
1
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
2
Kurs-ID
1145860
Pris
0 kr