Surdegsbröd med Peter Asthamn

Plats Vadstena

Runt om i världen har man bakat med surdeg i sex tusen år. I västvärlden har intresset formligen exploderat, både bland hemmabakare och profesionella. Det håller längre och blir saftigare. Lär dig med Folkuniversitetet i Vadstena.

Boka kursen nu

Här har du chansen att lära dig surdegsbaka med händerna direkt på degen. Att lära sig på plats, känna konsistensen och låta doften svepa in av en lyckad surdeg, ger en fylligare kunskap än att läsa om det eller se på youtube. Här träffar du din egen ciceron. Med mer än tio års erfarenhet från surdegsbakning ger han dig många tips. Kursen kommer att hållas med få deltagare så du får goda möjligheter att ställa de frågor som just du har.

Kursinnehåll

  • Skillnaden på jäst och surdeg.
  • Hur du tar hand om surdegskultur på bästa sätt.
  • De olika momenten i surdegsbakningen.
  • Vi kommer att baka ett ljust och ett mörkt surdegsbröd samt kanelbullar bakade med något gram vanlig jäst tillsammans med surdegen.

Material

Alla ingredienser ingår i kursavgiften. Ni bjuds på en inledande smörgåsfika och ni avslutar med att smarra i er era egnenbakade kanelbullar. Alla får var sitt häfte med recept på de bröd vi bakar samt instruktioner för att sköta om en surdegskultur.

De bröd du bakat får du förstås med dig hem. Du får även med dig en surdegsstart av vete- respektive rågmjöl.

Målgrupp

Kursen passar ung som äldre som är intresserad och vill komma igång med surdegsbakning.

Dagar och tider

Fredag med smörgåsfika 17-20. Lördagen är uppdelad i två pass: 8.00-11.00 och 14.00-17.00.

Ledare

Peter Asthamn fastnade på allvar för bakning av matbröd för omkring femton år sedan. Snart blev det mer och mer enbart på surdeg. 2013 genomförde han en form av downshifting då myndighetsarbetet lämnades till förmån för surdegsbageriet Vadstena Bröd. Bageriet är KRAV-certifierat och har sedan 2021 sin verksamhet i Vätternkyrkan. Läs gärna mer om bageriet och företagets miljöengagemang på www.battrevarld.nu

Kursledare

Peter Asthamn

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Motala

info.motala@folkuniversitetet.se

Tid
18 mar 2022 - 19 mar 2022
Fr 17:00 - 19:30
Lö 08:00 - 10:00
Lö 13:00 - 17:00
Tillfällen
3
Plats
Kråkegatan 21, 59230 Vadstena
Visa på karta
Studietimmar
10
Kurs-ID
1113304
Pris
1300 kr