Fördjupningskurs i surdegsbakning

Plats Södertälje

Den här kursen vänder sig till dig som redan bakar surdegsbröd men som vill lära dig mer. Kursledare är Manfred Enoksson, bagarmästare på Saltå Kvarn.

Boka nu

Saltå Kvarn – Sveriges första ekologiska företag – bildades 1964. Bageriet byggdes 1970 och ligger bredvid kvarnen intill Moraån och här bakas allt Saltå Kvarns bröd än idag. Idag har Saltå Kvarn fler produkter än de själva tillverkar i deras kvarn och  i bageriet. De har produkter från ekologiska odlingar runt om i världen. Allt från torkad frukt och olivolja till linser. Folkuniversitetet är mycket stolta över detta nya och hållbara samarbete!

Kursinnehåll

Utöver det du lär dig under endagskursen bakar vi sammanlagt 4-5 olika sorters bröd. Detta gör din träning ännu effektivare, du lär dig att hantera degen på rätt sätt och får mer självförtroende när du bakar hemma. Förhoppningsvis lär du dig också ett eller två nya knep som gör det ännu enklare att hantera degen, så att bakningen blir extra rolig.
Vi tittar också på bröddesign med stenciler och andra tekniker för att hjälpa dig att få ett bröd som inte bara är välsmakande utan också stilfullt.

Efter avslutad kurs får du med dig:

  • Kasse fylld med bröden du bakat.
  • Ett detaljerat kompendium med recept, tips och inspiration.
  • Du får med dig en surdeg så att du kan fortsätta att baka hemma.

Kursupplägg

Kursen ges under två tillfällen på välkända Saltå kvarn i Järna. I kursen ingår fika och  lättare kvällsmat, kompendium och diplom. Under kurstillfället får du även 15% rabatt (på all mat från Saltå Kvarn) vid ett köptillfälle i Saltå kvarns butik.

Övrig info:

Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid sjukdom eller för få anmälningar. Vid inställd kurs har vi tyvärr inte möjlighet att stå för eventuella kostnader för resor eller boende. Är en kurs du vill gå redan fullbokad så kan man skriva upp sig på kölistan med möjlighet att få en plats vid eventuella avbokningar, mejla då till oss.

Har du några frågor går det bra att ringa kursledaren Manfred på tel:076-8986096 eller mejla till Manfred Enoksson på manfred.enoksson@saltakvarn.se.

Om kursledaren:

Manfred började arbeta på Saltå Kvarn första gången 1989 och var där i cirka fem år. Sen åkte han tillbaka till Tyskland och jobbade där med ställa om ett bageri till ekologiskt och hållbart. Men sedan år 2000 återfinns Manfred igen på bageriet på Saltå Kvarn. Där står han ofta försjunken vid bakbordet i färd med att baka ett himmelskt bröd eller experimentera fram en ny sorts croissant. Just det är även talande för hans stil i bageriet, gedigen kunskap blandad med tradition och härlig lekfullhet. 

Manfred gillar att jobba med fullkorn och råg för att det är svårt att göra ett gott bröd med det. Det kräver mer engagemang för att göra det gott och det är en rolig utmaning.

Mycket mer finns att läsa om Manfred här: Bagarmästare Manfred - Saltå Kvarn (saltakvarn.se)

Kursledare

Manfred Günther Enoksson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje

info.sodertalje@folkuniversitetet.se

Kursperiod
7 okt 2023 - 25 nov 2023
Lördag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 7 okt 2023 kl 14:30-20:00
  • lör 25 nov 2023 kl 13:00 - 18:00
Plats
Saltå 3, 15391 Järna
Visa på karta
Studietimmar
14
Kurs-ID
107485
Pris
2500 kr