Fermentering - mjölksyrning av grönsaker

Plats Kungsbacka

I samarbete med Äskhult håller vi fermenteringskurs i byn och lär oss sätt att förädla grönsaker - med smak, näring, ekonomi och miljö i fokus. Välkommen på en smakrik tur bland bubblande möjligheter i en kulturhistorisk miljö!

Boka kursen nu

”Den här kursen planeras som vanligt med fysiska träffar. Om det vid kursens start inte skulle vara möjligt p g a den rådande pandemin så kommer kursen att gå på distans. Då träffas gruppen med sin lärare på utsatt tid, men istället för att ses i våra lokaler håller vi den fysiska distansen och träffas online.”

Målgrupp
Kursen riktar sig till den som vill komma igång med innovativ råvaruhantering i vardagen genom mjölksyrning av grönsaker. Detta är en grundkurs!

Mål
Kursens mål är att motivera en matsmart vardag, utöka självhushållningen samt öka kunskaperna om flera historiskt intressanta specialiteter.

Innehåll och arbetssätt
Du får kunskap och motivation att förädla och tillaga olika typer grönsaker - där hälsovård, kostnader, livspussel och ekologisk hållbarhet löper parallellt.

I Äskhult kliver du rakt in i en genuin 1800-tals by med rötter i 1600- och 1700-talen. Här kan du strosa mellan timrade stugor och uråldriga stengärdesgårdar, möta en Linderödsgris på nära håll, säga hej till en bonde från 1800-talet eller klappa barken på ettvårdträd. Att fermentera i Äskhults by är som att komma tillbaka till när och hur vi tog hand om grönsaker förr i tiden.

Ur innehållet:

  • Praktiska exempel och genomgångar
  • Smakupplevelser
  • Delande av erfarenheter och tips
  • Fakta om fermentering

Teori balanseras med praktiska moment samt delande samtal kring erfarenheter och idéer. Kursdeltagarna är välkomna med ord och handling.

Plats:
Kursen kommer att hållas i Äskhults by Äskhultsvägen 70, i Fjärås.

Litteratur och material
Kursledarens egna material. Rekommendationer på litteratur kommer att ges under kursen.

Solveig Södahl

Att hålla i kurser är roligt på många sätt. Jag får möjlighet att samla på mig mer kunskaper kring det jag är intresserade av, får del av andra människors erfarenhet och delar det jag kan.

Solveig Södahl har ett stort intresse för hållbarhet och mat – samt för kombinationen av dessa. Tillsammans med Martin Hollmer driver hon förädlingsdelen av ResursRestaurangen, en förening som lagar mat på grönsakssvinn, håller förädlingskurser och sprider information om svinn i samhället.

Solveig har studerat odling och mathantering för självhushåll, humanekologi samt permakultur. Hon formar sitt eget liv utefter sina lärdomar och övertygelser.

Solveig Södahl - Folkuniversitetet i Göteborg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Kungsbacka Tel: 0300 - 68 61 20

kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Tid
03 aug 2020 - 03 aug 2020
Må 15:00 - 17:30
Tillfällen
1
Plats
Äskhultsvägen 70, 43975 Kungsbacka
Visa på karta
Studietimmar
3
Kurs-ID
1073294
Pris
490 kr