Mål
Efter kursen har du fått praktiska erfarenheter av att förädla, förvara och tillaga svampar av olika slag. Du har även lärt dig några grundläggande tekniker och principer som du kan utgå från när du experimenterar vidare på egen hand.
Målgrupp
Kursen riktar sig till alla med någon form av intresse eller nyfikenhet för svampplockning och matlagning. Förkunskaper är inget krav, men viss erfarenhet av att identifiera våra vanligaste ätliga svampar är en fördel.
Innehåll
Kursen inleds med en svampplockningsutflykt till ett närliggande naturområde, varefter vi artbestämmer och rensar vår fångst i Folkuniversitetets lokaler.
Vid varje efterföljande kurstillfälle ägnar vi oss åt en eller två specifika moment, exempelvis:
- Torkning av svamp
- Göra eget svamppulver
- Svamp-”soja”
- Infrysning av svamp
- Smörstekning av svamp
- Koka svampbuljong
Parallellt med det praktiska arbetet går vi igenom de grundläggande teknikerna och principerna för mathantverket – alltifrån hur man jobbar säkert med en kniv till hur man ser till att en glasburk är riktigt steriliserad.
Arbetssätt
Vi träffas en lördag förmiddag för svampexkursion i Änggårdsbergen och därefter tre måndagskvällar på Folkuniversitetet.
Korta genomgångar och demonstrationer varvas med eget praktiskt arbete, med löpande instruktioner från kursledaren. Hela gruppen framställer gemensamt en stor sats av respektive produkt och delar lika på de färdiga burkarna/lådorna/flaskorna.
Kursmaterial
Tips på kurslitteratur får du i kallelsen. Du får också ett recepthäfte som kursledaren har satt ihop.
Alla nödvändig köksutrustning finns att låna, men du får gärna ta med egna knivar. Ta också gärna med en kökshanduk, förkläde, keps/mössa och burkar/flaskor/lådor att hälla upp de färdiga produkterna i.
Kursledare
Elle Boman
Elle Boman har jobbat många år med vegetarisk matlagning i olika sammanhang
Från 2018 till 2020 ansvarade hen för matlagningen på Folkköket i Majorna, ett ”social dining”- projekt som kombinerade förädling av svinnråvaror med folkbildande volontärsarbete. På senare år har Elle bland annat lagat maten på festivalen Skogsfesten och på Naturskyddsföreningens årliga Snokläger.
Elle är också legitimerad gymnasielärare i tyska och latin.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg