Förädlingens konst är inte bara nyttig och gott utan också väldigt användbart för att kunna ta hand om grönsaker och förlänga deras hållbarhet. Fermentering (även kallat mjölksyrning) är en av de allra äldsta inläggningsmetoderna mänskligheten har använt.
Kursinnehåll
Att du som deltagare ska få lära dig metod/metoder för att förädla grönsaker till goda hållbara, attraktiva produkter.
I kursen ingår teorir om de faktorer som påverkar din produkts hållbarhet, säkerhet och smak.
Vi lär oss skilja på de olika konserveringsmetoderna, inläggning med ättika/vinäger och mjölksyrning, och hur dom påverkar den slutliga produktens egenskaper.
I köket tillverkar vi olika inläggningar och mjölksyrningar som sedan paketeras.
Alla deltagare får göra 3 burkar var med valfri smaksättning från kryddförrådet. Burkarna tas sedan med hem för fortsättningen av fermenteringsprocessen och för att du ska få njuta av resultatet.
Ingår i kursen: Kunskap, burkar, grönsaker och massvis med spännande kryddor. Kostnader för råvaror och förpackningar ingår i kurspriset till ett pris av cirka 300kr/deltagare.
Om kursledaren
Karin är utbildad bär, frukt och grönsaksförädlare. Hon har vunnit flera priser i svenska och nordiska mästerskap i mathantverk och har egen småskalig produktion av produkter som hon säljer i sin matkulturbutik.
Förutom att håller kurser och workshops i förädling och konservering är Karin även lärare i ämnet förädling och innovation på yrkeshögskolan Campus Nyköping och invald i branschrådet för bär, frukt och grönsaksförädling på Eldrimner - Sveriges nationella centrum för mathantverk.
Kursledare
Karin Liljegren
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje