Kost och näringslära Distans

Plats Distans

En grundkurs för dig som vill få inblick i kost och näringslära. Vad står begreppet kost för och hur kan vi själva skapa god hälsa genom att äta rätt? Kursen ges på distans.

Boka kursen nu

Målgrupp

Det här är en kurs för dig som vill få en inblick i grunderna inom kost och näringslära och en hälsosam kosthållning. Inga förkunskaper krävs.

Mål

Här får du lära dig mer om kostens påverkan, både på vår hälsa och på vår planet och du får en grundkunskap att luta dig tillbaka på när du gör dina val i vardagen. Kursen innehåller både teoretiska och praktiska delar, liksom många gruppdiskussioner. Kursen har ett tydligt hälsotema även om huvudfokuset är på kost och näringslära.

I dagens samhälle möts vi ständigt av råd och budskap inom kost och hälsa - kursen fokuserar på att vara källkritisk och att ifrågasätta budskap och ev. intressen bakom budskap.

Innehåll

För att lättare förstå kostens betydelse på vår hälsa inleds kursen med ett avsnitt kring hälsa, energibalans och fysisk aktivitet. Vi går vidare och tittar på vikten av en aktiv vardag och goda matvanor för att förebygga s.k. välfärdssjukdomar. Vi fokuserar på näringsläran och lär oss mer om de olika näringsämnena och dagens kostrekommendationer. Du kommer även få en inblick i hur maten på tallriken påverkar vårt klimat, tyda innehållsförteckningar och göra en kostregistrering under fyra dagar.

Ur innehållet:

  Hälsa
 • Hälsa och vinster med en hälsosam livsstil
 • Kroppens energi- och ämnesomsättning
 • Energibalans
 • Fysisk aktivitet

  Kost och näringslära
 • De energigivande näringsämnena
 • Vitaminer och mineraler
 • Näringsdeklarationer – vad betyder det som står på paketen?
 • Kostregistrering i form av kostdagbok. Analys och utvärdering av förd kostdagbok.
 • Klimatsmart mat

Arbetssätt

Kursen består av gruppundervisning på distans via vår kursplattform Moodle. Gruppundervisning innebär att alla deltagare startar och avslutar kursen samtidigt inom ramen för de 6 veckor som den pågår. I början av varje vecka läggs ett nytt kursavsnitt ut på plattformen med uppgifter, läsanvisningar och instuderingsfrågor. Det kommer också vissa veckor finnas diskussionsforum där läraren lägger ut frågor och nya uppgifter. Läraren kommer regelbundet att följa och deltaga i dessa diskussioner. Det är upp till varje deltagare att arbeta med avsnittet när som helst under veckan. Tidsåtgång per vecka uppskattas till ca 3 timmars aktivitet på och utanför kursplattformen. Du måste ha tillgång till dator med internetuppkoppling samt skrivare.

Litteratur/Material

Allt material finns att ta del av i kursen. Tips på övrig kurslitteratur ges av kursledaren.

Artiklar och rekommendationer från Livsmedelsverket, WHO och Folkhälsomyndigheten.

Kompletterande prisinfo

Kursavgiften är inkl. moms.

Kursledare

Karin Daneli

– Hälsa är så mycket mer än bara energi i form av mat och rörelse. Det handlar även om psykisk och social hälsa. Att hitta en balans i livet är A och O i min hälsofilosofi, där mat och rörelse får vara lustfyllt, ångestfritt och hållbart.

Karin Daneli har gått Hälsopromotionsprogrammet på Göteborgs universitet. Därifrån har hon fått en gedigen utbildning som hälsovetare, med en kandidatexamen inom kostvetenskap. Sedan 2014 jobbar hon för Folkuniversitetet som cirkelledare inom ämnesområdet hälsa och kost. Hon har hållit i flera cirklar och föreläsningar inom allt från sitt- och hjärnjympa, till livsmedelshygien och måltidsmiljö. Karin har även haft ett eget företag där hon ledde träningspass för äldre med både styrkeövningar och fokus på bland annat rörlighet och balans. Idag är Karin anställd av Borås stad som Hälsopedagog på Öppna mötesplatser för seniorer.

Karin Daneli

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
10 okt 2022 - 14 nov 2022
Tillfällen
6
Studietimmar
18
Kurs-ID
1138821
Pris
2350 kr