Nyttoväxter från när och fjärran

Plats Borås

Del 2: Örter och läkeväxter

Boka kursen nu

Örter har använts sedan urminnes tider för att skapa väldoft, förstärka smakupplevelser, lindra krämpor och värk, skapa skönhet och estetisk glädje. Örter och medicinalväxter gör oss starkare, vackrare, gladare, friskare… De tillhör det förflutna och hör framtiden till.

Redan under förhistorien lärde sig människorna att använda örter, kryddor och aromatisk kåda att framställa salvor och hudoljor. Skiljelinjen mellan medicin och kosmetik var ofta vag och de användes i överflöd som offergåvor till gudarna. Och om man inte fick rosigare kinder och slätare hy kunde man i alla fall bli till en vacker balsamerad mumie. Hälsoörter fick också astrologisk betydelse och förekom i vidskeplig magi och böner till kristna helgon.

Idag undersöker vi växternas medicinska verkan och utnyttjar ofta deras kulinariska egenskaper i kreativa smakupplevelser.

Öppet även för dig som inte gick del 1 - Frukt och nötträd under hösten 2021.

Kursledare

Daniela Rosvall

Kärleken till Medelhavets olika civilisationer och folkslag, samt det särskilda intresset för romerska imperiet och den latinska kulturen är kunskapskällor som den klassiska arkeologen Daniela Rosvall alltid öser ur.

Under studier på forskarutbildningen har hon fått fördjupade kunskaper och under sin vistelse i Italien och studier i Rom har det språkliga mysteriet fått en naturlig förklaring och inramning.

Att undervisa i italienska, så som hon har gjort under de senaste 20 åren, har varit ett sätt att både dela med sig av sina språkkunskaper, men också att rama in det hela i dess miljö, ursprung, kultur, historia, kulinaria och aktuella samhällsfrågor.

Allt hör till en aktiv språkinlärning, men också till att entusiasmera, väcka nyfikenhet och att avslöja italienarnas "ARS VIVENDI" (livsfilosofi).

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Borås Tel: 033-722 59 54

sandra.johannesson@folkuniversitetet.se

Tid
26 feb 2022 - 26 feb 2022
Lö 11:00 - 14:00
Tillfällen
1
Plats
Alingsåsvägen 6, 50438 Borås
Visa på karta
Studietimmar
4
Kurs-ID
1105647
Pris
395 kr