Innehåll
Under kursen kommer vi att:
- Utforska varför konflikter uppstår och vilka känslor som är förknippade med dem.
- Diskutera varför till synes enkla frågor kan väcka starka känslor.
- Reflektera över våra egna reaktioner vid konflikter och hur vi kan förändra dem.
- Lära oss strategier för att bemöta konflikter på ett konstruktivt sätt.
Kursupplägg
Kursen är interaktiv och bygger på gruppdiskussioner, reflektion och gemensamma övningar. Här får du möjlighet att i en trygg miljö dela erfarenheter och utforska nya perspektiv.
Förkunskaper
Kursen kräver inga förkunskaper.
Mål
Målet med den här kursen är att du ska förstå varför konflikter uppstår, få insikt i de känslor som är kopplade till konflikter och utveckla en mer avslappnad inställning till konflikthantering.
Kursledare
Jimmy Lanängen
Jag heter Jimmy Lanängen och är beteendevetare, legitimerad lärare, mångårig ledare m.m. som på dagarna undervisar i sådant som rör beteende på arbetsplatsen, organisation, ledarskap och annat som rör arbetslivet. Jag bor med familj i Falkenberg, nära havet, och är en genuint nyfiken person som finner nöjen i livets små ting och nyanser.
På Folkuniversitetet håller jag följande kurser: Hjälp! Jag har hamnat i konflikt, Varför känner jag som jag gör? samt Maktspråk och manipulation.
I min yrkesutövning brukar jag stödja mig på tre angränsande kunskapsområden: Psykologi, som mycket tar fasta på var vi som individer kommer ifrån, sociologi, som försöker svara på varför vi i nuläget beter oss som vi gör i det sammanhang vi befinner oss i, samt pedagogik som mer handlar om vart vi vill ta oss och hur vi kan ta oss dit. Sammanfattningsvis har jag en masterexamen i sociologi (med inriktning mot känslor), magisterexamen i psykologi samt är legitimerad lärare.
Idén med mina kurser är att deltagarna ska få möjlighet att samtala om ämnen som känns viktiga att få behandla samtidigt som dessa kan vara svåra och känsliga att prata om. Det finns många sådana resultatinriktade kurser riktade mot arbetslivet, medan det finns andra typer av grupper och sammanhang med terapeutiskt fokus. I det forum Folkuniversitetet erbjuder kan man hamna någonstans mitt emellan; Här kan man ta stora frågor och teoretiska modeller och behandla dem i ett mindre och vardagsnära sammanhang, med utgångspunkt i deltagarens upplevelser, tankar och känslor. Att få möjlighet att lära känna sig själv bättre, men att också identifiera sin utvecklingspotential, blir således ett naturligt förväntat resultat av kursdeltagandet.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Varberg