Empatiskt lyssnande

Plats Malmö

Lär dig enkla principer för att lyssna empatiskt – för att kunna erbjuda stödjande samtal, närma dig svåra ämnen och bättre förstå personer i din närhet.

Boka kursen nu

Kursinnehåll

Den här heldagskursen ger en introduktion till empatiskt lyssnande. När du fokuserar på att lyssna med empati är du först och främst fullt närvarande för din samtalspartner, och återspeglar bara vad du uppfattat som det viktiga bakom orden. Din uppgift är inte att fixa, trösta eller analysera. Samtalet kan bidra till ökad klarhet, till kontakt och att din partner känner sig sedd och hörd. Under dagen går vi igenom teoretiska grunder, prövar på olika former av samtal och övar färdigheter. Kursen bygger på beprövade tillvägagångssätt för empatiska samtal utformade inom nonviolent communication, ett förhållningssätt som utvecklats ur humanistisk psykologi.

Du lär dig:

  • Att lyssna efter det som är viktigt för din partner, med fokus på känslor och behov
  • Att lyssna tyst för att ge utrymme åt din samtalspartner
  • Att ge empatiska reflektioner istället för att analysera eller förklara för din partner
  • Vad som skiljer empatiskt lyssnande från att ge råd, sympati eller pepp
  • Att balansera empati med självempati och att själv uttrycka det som är viktigt för dig
  • Olika sätt att regelbundet träna empatiskt lyssnande med en partner eller en grupp
Efter kursdagens slut har du fått verktyg för att använda dina kunskaper i verkliga samtal, och för att själv fortsätta träna med en "empatikompis". Några veckor efter kursdagen hålls en frivillig frågestund online, där du som kursdeltagare har möjlighet att få svar på frågor som har kommit upp efter att du tillämpat saker från kursen, läst vidare eller gjort föreslagna övningar.

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla som vill lära sig att lyssna och samtala på ett sätt som kan ge mer kontakt, bättre förståelse för varandra och större möjligheter att vara till stöd. Kursen passar dig som arbetar med människor, dig som stöttar andra inom frivilligarbete och dig som framförallt vill satsa på att förbättra dina privata relationer.

Mål

Kursen ger insikt i teoretiska grunderna för empatiskt lyssnande med utgångspunkt i nonviolent communication (NVC).
Efter kursen har deltagaren en bra grund att själv öva på färdigheterna och att studera vidare på egen hand eller tillsammans med andra.

Arbetssätt

Kursen är utformad som en heldagsworkshop med både teori och praktiska övningar. Kursen har en timmes paus så att du kan äta lunch på egen hand. [Under eftermiddagen står vi för kaffe och frukt.] Kursen avslutas med förslag till vidare självstudier med konkreta övningar, och deltagare ges möjlighet att delta i en uppföljande frågestund cirka en månad efter kurstillfället. (exakt datum för detta ges vid kursstart).

Frågestunden ges online. För att delta behöver du tillgång till dator med kamera, mikrofon och högtalare samt internetuppkoppling. Inga speciella program behövs.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Kursen passar både dig som inte tidigare gått någon kurs inom nonviolent communication och dig som gjort det men vill fokusera på empatiskt lyssnande och komma igång med regelbundna empatisamtal.

Studiematerial

Allt material för övningar och teorigenomgångar delas ut under kursens gång.

Fortsättningsmöjligheter

Folkuniversitetet i Malmö erbjuder även:
  • Praktiskt förändringsledarskap
  • Diplomerad HR-koordinator
  • Arbetsrätt

Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.

Du når oss på:
046-19 77 00
kurser.syd@folkuniversitetet.se

Kursledare

Gabriel Stille

"Jag har fått se vilken enorm skillnad sättet vi kommunicerar på kan göra – i alla tänkbara sammanhang. Jag ser fram emot att få dela med mig av teorier och metoder som har betytt mycket för mig."

Gabriel Stille har länge arbetat med kommunikation och lärande i olika former – som journalist, inom ideella organisationer och för offentliga uppdragsgivare, och som Svenska institutets utsända svensklektor i Warszawa.

En röd tråd har varit intresset för att förstå olika sociala och kulturella rörelser, och hur människor kan arbeta tillsammans för att förbättra sin tillvaro. Sedan fem år tillbaka har han intresserat sig för förhållningssättet nonviolent communication. Han har deltagit i många kurser och utbildningar och går för närvarande andra året på ett utbildningsprogram i ämnet.

På Folkuniversitetet håller Gabriel introduktionskurser inom nonviolent communication. På hans kurser kommer du att få grunderna i teorin såväl som praktisk övning, och inte minst få redskap och inspiration för att själv kunna träna och praktisera en mer kontaktskapande kommunikation i olika slags relationer i livet.

 

Har du frågor?

Kontakta Kursverksamheten i Malmö

kurser.syd@folkuniversitetet.se

Tid
08 okt 2022 - 08 okt 2022
Lö 10:00 - 17:00
Tillfällen
1
Plats
Regementsgatan 4, 21142 Malmö
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
1138507
Pris
1695 kr