Porträttfoto i naturligt ljus

Plats Norrköping

Lär dig fota fina porträttbilder i naturligt ljus. Ansiktet blir mer levande när skuggor fördelar sig efter ljuset. Välkommen till Folkuniversitetet i Norrköping.

Boka kursen nu

Förkunskap och mål

Kursen vänder sig till dig som har fotograferat sedan tidigare och hittar någorlunda bland inställningarna på din kamera. Du bör kunna ställa in och förstå inställningarna för slutartid, bländare och ISO. Målet är att lära dig grunderna i att förstå olika ljustyper och hur du använder dessa vid porträttfotografering.

Innehåll

Kursen ger dig som deltagare en grundkunskap om ljusets olika kvaliteter, hårt, mjukt, varmt eller kallt och hur man kan använda sig av de olika ljuskvaliteterna i sina porträtt. Fokus ligger på att få kännedom om och förstå hur ljuset kan bete sig och hur du kan använda ljuset till din fördel. Detta med eller utan hjälpmedel. Vi börjar med teori och diskussion då vi går igenom ljusets egenskaper. Vi tittar på porträttkomposition och olika ljusförhållanden. Under lördagen går vi så utomhus och praktiserar det vi lärt oss.

Undervisningsform

Undervisningen bygger på genomgångar och gemensamma samtal i grupp.

Material

Ta med egen kamera och gärna dess manual.

Kursledare

Thomas Hedlund

För mig är fotografi en passion. Jag har alltid en kamera med mig och tar alltid bilder. Ibland med mobilen, ibland med en avancerad digital kamera och ibland med en äldre analog kamera.

När jag fångat mina bilder så redigerar jag de digitala bildfilerna i datorn för spridning på nätet eller för utskrift, det är alltid extra kul att hänga upp en bild man själv tagit på väggen. Filmrullen från den analoga kameran framkallar jag i badrummet och sedan kan jag välja att skanna in den i datorn eller att förstora den på klassiskt vis.

Ifall man vill kan fotografi vara något väldigt teknikfokuserat samtidigt som man kan låta kameran sköta tekniken och då istället fokusera på bildskapandet. Jag är väldigt teknikintresserad så för mig är fotograferandet en kombination av de båda synsätten.

Jag är till stor del självlärd sedan jag började fotografera för över 40 år sedan. Samtidigt har jag flera kortare kurser samt ett par högskolekurser i bagaget när det kommer till bildskapande, bildspråk, bildredigering, framkallning, foto med storformat, våtplåtsfotografi, mm.

Jag lär ut grunderna i det tekniska så att begreppen blir begripliga. När grunden är lagd så kan vi fokusera på det viktiga i bildskapandet, nämligen ljuset och kompositionen.

Varje ny kursstart är lika spännande som den förra. Jag vet aldrig vem jag får framför mig, hur frågeställningarna ska bli eller vilka delar som blir de svåra att ta sig igenom. Varje gång så lär jag mig något nytt vilket får mig att växa som både fotograf och medmänniska.

Thomas Hedlund

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst Norrköping

info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Tid
11 nov 2022 - 12 nov 2022
Fr 18:00 - 20:15
Lö 09:00 - 14:00
Tillfällen
2
Studietimmar
9
Kurs-ID
1139798
Pris
875 kr