Foto med systemkamera - nybörjare

Plats Norrköping

Bli en bättre fotograf! Här ges du en introduktion i Norrköping till grunderna i fototeknik. Du lär dig arbeta med en digital systemkamera och vilka möjligheter du får med manuella inställningar av bländare och slutartid.

Boka kursen nu

Förkunskap och mål

Kursen vänder sig till dig som är nybörjare inom foto och som vill lära dig mer om kameran och dess funktioner. Målet är att lära dig grunderna så att du kan börja ta befälet över din systemkamera.

Innehåll

Kursen ger dig som nybörjare en möjlighet att utforska din kamera och lära dig om de olika kamerainställningarna på en grundläggande nivå. Fokus ligger på att få kännedom om och förstå praktiska grundfunktioner och finesser samt att våga experimentera med de olika användbara inställningarna.

Vi börjar med en introduktion av kameran och hur du arbetar med manuella inställningar (bländare, slutare och ISO) för att påverka dina bilder. Vi lär oss exponera rätt och hur vi påverkar kameran att exponera som vi vill. Vi diskuterar även bildkomposition och olika ljusförhållanden. Vi tittar på olika typer av porträttfoto och leker med olika skärpedjup.

Undervisningsform

Undervisningen bygger på gemensamma samtal i grupp om olika bilder och bildidéer samt återkoppling. Mellan lektionerna får du olika fotografiska uppgifter som du löser på egen hand.

Material

Ta med egen kamera. Då ingen bildredigering görs på kursen kan du använda både en analog eller en digital kamera, men störst utbyte av kursen får du med en digital systemkamera.Ta med bruksanvisningen där specifika finesser och funktioner finns beskrivna.

Om Covid-19

För att förebygga spridningen av covid-19 anpassar vi antalet deltagare så att det går att hålla ett säkert avstånd i undervisningssalen. Det finns goda möjligheter till handtvätt med tvål. Det är allas ansvar att hindra spridningen av smitta och vi förutsätter att du som går en kurs hos oss visar hänsyn och inte utsätter andra för risk. Om du uppvisar symptom på covid-19 (feber, hosta – se www.1177.se för mer information), även milda symptom, ska du avstå från att komma till din utbildning eller kurs.

Kursledare

Thomas Hedlund

För mig är fotografi en passion. Jag har alltid en kamera med mig och tar alltid bilder. Ibland med mobilen, ibland med en avancerad digital kamera och ibland med en äldre analog kamera.

När jag fångat mina bilder så redigerar jag de digitala bildfilerna i datorn för spridning på nätet eller för utskrift, det är alltid extra kul att hänga upp en bild man själv tagit på väggen. Filmrullen från den analoga kameran framkallar jag i badrummet och sedan kan jag välja att skanna in den i datorn eller att förstora den på klassiskt vis.

Ifall man vill kan fotografi vara något väldigt teknikfokuserat samtidigt som man kan låta kameran sköta tekniken och då istället fokusera på bildskapandet. Jag är väldigt teknikintresserad så för mig är fotograferandet en kombination av de båda synsätten.

Jag är till stor del självlärd sedan jag började fotografera för över 40 år sedan. Samtidigt har jag flera kortare kurser samt ett par högskolekurser i bagaget när det kommer till bildskapande, bildspråk, bildredigering, framkallning, foto med storformat, våtplåtsfotografi, mm.

Jag lär ut grunderna i det tekniska så att begreppen blir begripliga. När grunden är lagd så kan vi fokusera på det viktiga i bildskapandet, nämligen ljuset och kompositionen.

Varje ny kursstart är lika spännande som den förra. Jag vet aldrig vem jag får framför mig, hur frågeställningarna ska bli eller vilka delar som blir de svåra att ta sig igenom. Varje gång så lär jag mig något nytt vilket får mig att växa som både fotograf och medmänniska.

Thomas Hedlund

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst Norrköping

info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Tid
08 mar 2022 - 12 apr 2022
Ti 18:00 - 20:15
Tillfällen
6
Plats
S:t Persgatan 95, 60233 Norrköping
Visa på karta
Studietimmar
18
Kurs-ID
1117580
Pris
1625 kr