Digital fotografering, grund

Plats Göteborg

Med fokus på kameran och fotografisk grundteknik. I denna kurs lär du dig grunderna i fotografering med digital systemkamera med fokus på dess funktioner och inställningar.

Boka nu

Digital fotografering är en grundläggande verktygskurs, dvs en praktisk kurs där du lär dig utnyttja kamerans funktioner för eget praktiskt fotografiskt arbete. Vi tar inte upp varje enskild kameras funktioner (eller tillhörande programvaror) på kursen. Vårt fokus ligger istället på kameran och fotografisk grundteknik med inslag av idémässiga aspekter av fotografisk bild.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är nybörjare eller ovan fotograf. Du behöver en digital systemkamera eller mer avancerad kompaktkamera med möjlighet att fotografera med manuell inställning av exponering (tid och bländare), vitbalans, ISO med mera. Du behöver inga förkunskaper inom fotografi.

Mål

Målet med denna kurs är att du ska få kännedom om grundläggande teknik och lära dig kameran och dess funktioner. Vi testar porträtt i dagsljus, riktningar och perspektiv, skärpedjup, ISO, bländare och tid, introducerar stativ och talar om brännvidd.

Innehåll

Kursen introducerar kameran och du får lära dig hur du kan arbeta med olika inställningar för att påverka dina bilder utifrån din kunskapsnivå. I kursen ingår även moment av bildanalys, fototeori och praktiska övningar i klassrummet.

Arbetssätt

Genom eget fotografiskt arbete lär du dig att utnyttja funktionerna i din systemkamera. Kursen syftar till att öka förståelsen av hur du använder bländare och tid, skärpedjup, objektiv, vitbalans och blixt. I kursen introduceras begrepp som t.ex. komposition, riktningar och perspektiv och tips på hur du använder detta rent praktiskt.

Litteratur/material

Kompendier och stenciler som tillhandahålls av läraren.

Kursledare

Joakim Roos är en reportagefotograf som arbetat som fotograf i 30 år. Främst i Göteborgsområdet för Dagens Nyheter och Göteborgs Posten. Från och till har han rest i ca 40 länder på fotouppdrag. Nu har han just gett ut en fotobok och är även universitetetsadjunkt på JMG, bildjournalistik på Göteborgs universitet.

Utvecklingsmöjligheter

Gå vidare med Digital fotografering fortsättning och sedan för mer gestaltande aspekter av foto väljer du t.ex.analogt foto. Vi har också specialinriktade kurser med fokus på till exempel streetfoto, bildbearbetning i Lightroom eller funktionsinriktat foto, t.ex. ljussättning i studio.

Kursledare

Joakim Roos

Joakim Roos är en reportagefotograf som arbetat som fotograf i 30 år. Främst i Göteborgsområdet för Dagens Nyheter och Göteborgs Posten. Från och till har han rest i ca 40 länder på fotouppdrag, gett ut en fotobok och universitetetsadjunkt på JMG, bildjournalistik på Göteborgs universitet.

Joakim Roos

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Kursperiod
1 okt 2024 - 22 okt 2024
Tisdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
tis 1 okt 2024 kl 17:30-20:30
  • tis 8 okt 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tis 15 okt 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tis 22 okt 2024 kl 17:30 - 20:30
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
308453
Pris
2575 kr