Digital fotografering, grundkurs

Plats Göteborg

Med fokus på kameran och fotografisk grundteknik.I denna kurs lär du dig grunderna i fotografering med digital systemkamera med fokus på dess funktioner och inställningar.

Boka kursen nu

Den här kursen planeras som vanligt med fysiska träffar. Om det vid kursens start inte skulle vara möjligt p g a den rådande pandemin så kommer kursen om möjligt att gå på distans. Då träffas gruppen med sin lärare på utsatt tid, men istället för att ses i våra lokaler håller vi den fysiska distansen och träffas online.

Digital fotografering är en grundläggande verktygskurs, dvs en praktisk kurs där du lär dig utnyttja kamerans funktioner för eget praktiskt fotografiskt arbete. Vi tar inte upp varje enskild kameras funktioner (eller tillhörande programvaror) på kursen. Vårt fokus ligger istället på kameran och fotografisk grundteknik med inslag av idémässiga aspekter av fotografisk bild.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är nybörjare eller ovan fotograf. Du behöver en digital systemkamera eller mer avancerad kompaktkamera med möjlighet att fotografera med manuell inställning av exponering (tid och bländare), vitbalans, ISO med mera. Du behöver inga förkunskaper inom fotografi.

Mål

Målet med denna kurs är att du ska få kännedom om grundläggande teknik och lära dig kameran och dess funktioner. Vi testar porträtt i dagsljus, riktningar och perspektiv, skärpedjup, ISO, bländare och tid, introducerar stativ och talar om brännvidd.

Innehåll

Kursen introducerar kameran och du får lära dig hur du kan arbeta med olika inställningar för att påverka dina bilder utifrån din kunskapsnivå. I kursen ingår även moment av bildanalys, fototeori och praktiska övningar i klassrummet.

Arbetssätt

Genom eget fotografiskt arbete lär du dig att utnyttja funktionerna i din systemkamera. Kursen syftar till att öka förståelsen av hur du använder bländare och tid, skärpedjup, objektiv, vitbalans och blixt. I kursen introduceras begrepp som t.ex. komposition, riktningar och perspektiv och tips på hur du använder detta rent praktiskt.

Litteratur/material

Kompendier och stenciler som tillhandahålls av läraren.

Kursledare

Joakim Roos är en reportagefotograf som arbetat som fotograf i 30 år. Främst i Göteborgsområdet för Dagens Nyheter och Göteborgs Posten. Från och till har han rest i ca 40 länder på fotouppdrag. Nu har han just gett ut en fotobok och är även universitetetsadjunkt på JMG, bildjournalistik på Göteborgs universitet.

Utvecklingsmöjligheter

Gå vidare med Digital fotografering fortsättning och sedan för mer gestaltande aspekter av foto väljer du t.ex.analogt foto. Vi har också specialinriktade kurser med fokus på till exempel streetfoto, bildbearbetning i Lightroom, Photoshop eller funktionsinriktat foto, t.ex. ljussättning i studio.

Kursledare

Joakim Roos

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet ArtCollege. Tel: 031 - 10 65 08

artcollege@folkuniversitetet.se

Tid
03 sep 2020 - 24 sep 2020
To 17:30 - 20:30
Tillfällen
4
Plats
Första Långgatan 16 B, 41328 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
1076570
Pris
2375 kr