Mål
Målet är att du som går kursen ska få grunderna i de verktyg och kunskaper som krävs för att kunna presentera och producera egna dokumentärfilmer. Praktik, produktion och utvärderingar är hörnstenar i utbildningen. Det innebär att kunskap och information som lärs ut under lektioner omsätts i övningar och produktioner. Målet för utbildningen är också att lära ut hur man realiserar ett filmprojekt. Detta är ofta den största utmaningen: Att hitta finansiering för sin film, att sälja in idén till någon som vill betala för att den ska bli gjord. En glimt av entreprenörskap, presentationsteknik och marknadsföring är en del av innehållet i utbildningen.
Målgrupp
Du bör ha ett intresse för rörlig bild och kanske har du ett par idéer som du önskar få handledning att komma vidare med.
Förkunskaper
Du har god förmåga att arbeta med olika program i Windows- eller macOS-miljö.
Innehåll
Intresset för dokumentärfilm har vuxit stort på senare år och har gett höga tittarsiffror både i TV och på bio. Alla kan filma och alla gör det också. Dagens smarta telefoner är vår tids mest använda filmkameror. De flesta publicerar regelbundet filmer i sociala medier. Och tekniken har kommit ifatt. De flesta stillbildskameror och telefoner har idag bättre filmkameror än de som användes i TV-produktion för tjugo år sedan. Att vara en bra filmare handlar framför allt om att kunna hantera sin utrustning och att man har de kunskaper som krävs för att med film kunna berätta en historia som engagerar människor.
Kursmoment
- Manusarbete
- Inspelningsplanering
- Kamera- och ljudteknik
- Intervjuteknik
- Redigering i Adobe Premiere Pro CC
- Anpassning till olika visningsplattformar på tex webben
Material
Filmutrustning och Mac-datorer finns på plats.
Undervisningsform
Under utbildningen arbetar vi i små grupper om, tre till fyra deltagare i varje. Vi kommer att arbeta med enkel men utmärkt inspelningsutrustning och vi redigerar på Mac. Det går också bra att ta med egen laptop om du har Windows/macOS med senaste version av Adobe Premiere Pro CC.
Datum
Kursen går mellan kl.10-17 måndag-fredag. Uppehåll för lunch.
Kursledare
Kursledare är Emmybelönade dokumentärfilmaren Mikael Agaton. Mikael arbetar sedan tjugo år med dokumentärserier för svensk och internationell television. Han arbetar också med produktion av korta filmer för användning på webben där målet är att nå stor spridning.
Kommentarer från tidigare deltagare
”Mikael var en mycket engagerad lärare. Rolig och positiv och kunnig.”
”Mikael är en mycket professionell och entusiasmerande lärare. Den roligaste och mest utvecklande kurs jag har varit på!”
Kursledare
Mikael Agaton
Kursledare är Emmybelönade dokumentärfilmaren Mikael Agaton. Mikael arbetar sedan tjugo år med dokumentärserier för svensk och internationell television.
Han arbetar också med produktion av korta filmer för användning på webben där målet är att nå stor spridning

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm