Filmkommunikation

Plats Stockholm

På kursen lär du dig att hantera film som verktyg för att få fram en berättelse eller budskap. Med den här kursen i bagaget tar du ett rejält kliv framåt i hur du kan använda film och rörlig bild i din kommunikation.

Boka nu

Film och rörlig bild är idag en självklar del av kommunikation och har till stor del ersatt det som tidigare förmedlades via texter och stillbilder. Men vad gör man för att sticka ut i med sina filmer? Hur skapar jag en berättelse som engagerar tittaren och når bäst fram med mitt budskap? Hur fungerar dramaturgi för det korta formatet? På den här kursen får du fördjupad förståelse och redskap för att kunna kommunicera med film på ett professionellt och engagerande sätt. 


Kursen vänder sig till dig som på något sätt arbetar med eller är intresserad av kommunikation och vill bli bättre på att använda film som verktyg. Under sex kurstillfällen lär vi oss grunderna i filmkommunikation. Praktiskt arbete med manus, inspelning, foto och redigering. Men kursen lägger också stor vikt vid att lära sig att hantera film som verktyg för att få fram en berättelse eller budskap. Med den här kursen i bagaget tar du ett rejält kliv framåt i hur du kan använda film och rörlig bild i din kommunikation.

Mål

Efter kursen har du fått tillgång till de grundläggande verktygen för att forma en filmberättelse samt kunskap om hur en filmproduktion går till.

Målgrupp

Du arbetar med eller är intresserad av rörlig bild och kommunikation och vill fördjupa och utveckla dina kunskapar så väl teoretiskt som praktiska. 

Förkunskaper

Du har god en förmåga att arbeta med olika program i Windows- eller macOS-miljö. För att kunna genomföra kursens praktiska moment är det också önskvärt att du har grundläggande erfarenheter av videoredigering. Vi arbetar i programmet Adobe Premiere Pro. 

Innehåll

Filmens förmåga att skapa en intressant berättelse och ett känslomässigt engagemang är överlägsen. Under kursen gör vi olika uppgifter som utgår från att skapa film som också ska innehålla ett budskap. Från att formulera filmens grundtanke, vad vill vi få sagt? vad vill vi att tittaren ska förstå? och hur ska det kännas? till hur man planerar en filminspelning, hittar rätt stämning i scenen att slutligen redigera materialet.

På kursen arbetar vi i mindre grupper för att lösa olika uppgifter som att komma upp med idé för en påhittad produkt eller tjänst, planera vilka kamerautsnitt/vinklar som kan användas, eller vilket ljus som behövs. Deltagarna i gruppen byts av mellan de olika funktionerna, fotograf, regissör och att eventuellt stå framför kameran. När vi sedan redigerar filmerna sker all redigering individuellt i Adobe Premirere Pro CC. Vi lägger på ljud, musik och lär oss hur vi färgkorrigerar filmen.

Kursmoment
- Idé, manus och dramaturgi för det korta formatet
- Inspelningsplanering
- Kamera- och ljudteknik 
- Färgkorrigering och effekter 
- Redigering i Adobe Premiere Pro CC
- Anpassning till olika visningsplattformar på t.ex. sociala medier </li>
- Juridik och avtal inom filmproduktion

Material

Filmutrustning - enkla kameror + ljudutrustning och Mac-datorer finns på plats i salen. 

Undervisningsform

I kursen arbetar vi både i mindre grupper om 2-3 personer och individuellt med filmredigering. Vi använder enkel men utmärkt inspelningsutrustning och redigerar på Mac. Det går också bra att ta med egen laptop om du har Windows/macOS med senaste version av Adobe Premiere Pro CC. Kursen gör uppehåll v. 13 Skärtorsdag.

 

Kursledare

Georg Götmark

Georg Götmark är en prisbelönt filmare som har arbetat med film och TV i över tjugo år. Han har filmat en rad internationella dokumentärer i olika delar av världen om många olika teman. Georg har även arbetat på TV och produktionsbolag och som producent genomfört en rad kommersiella uppdrag för olika företag och organisationer.

Efter att ha studerat audiovisuell kommunikation på universitetet i Barcelona, filmvetenskap vid Stockholms universitet och gått praktiska filmutbildningar på Kungliga konsthögskolan och STDH, grundade Georg produktionsbolaget Filmfront, som han fortfarande driver. Förutom att arbeta som producent och regissör så har han även arbetat som filmfotograf och redigerare.

Vad gör du just nu förutom att undervisa på Folkuniversitetet?
– Jag har precis producerat ett TV-program för produktionsbolaget Munck och ska nu klippa en dokumentärserie för SVT. 

Vad gillar du bäst med ditt kursämne?
– Jag älskar att arbeta med film och video eftersom det ger möjligheten att använda sin kreativitet för att utvecklas, utforska och lära sig nytt. Filmen som uttrycksform är så varierad och innehåller både visuellt berättande och ljud och musik.

Vilket är ditt mål med undervisningen?
– Jag tycker om att undervisa eftersom det ger mig inspiration och glädje; Det är spännande och utvecklande att hjälpa andra personer att förverkliga deras kreativa visioner och idéer. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
7 mar 2024 - 18 apr 2024
Torsdag
Antal tillfällen
6
Första tillfället
tor 7 mar 2024 kl 18:00-21:00
  • tor 14 mar 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tor 21 mar 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tor 4 apr 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tor 11 apr 2024 kl 18:00 - 21:00
  • tor 18 apr 2024 kl 18:00 - 21:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
24
Kurs-ID
112323
Pris
4950 kr