Film - Filmkommunikation NYHET!

Plats Stockholm

En filmkurs som lär dig skapa film som innehåller ett budskap. Vi arbetar praktiskt från grunden med manus, inspelning, foto, ljus och redigering samt story och budskap.

Boka kursen nu

Rörlig bild eller film är idag en självklarhet i kommunikation. På bara 10 år har film och rörlig bild ersatt stor del av det som tidigare var text eller stillbilder. Men även om alla kan filma idag, är den största utmaningen oftast en annan. Hur skapar jag en berättelse som engagerar tittaren? Hur fungerar dramaturgi för det korta formatet? Hur kan jag säkerställa att budskapet når fram? Vad ska jag tänka på innan jag t ex publicera en film på sociala medier? På den här kursen får du kunskapen och svaren.

Kursen vänder sig till dig som på något sätt arbetar med eller är intresserad av kommunikation och vill bli bättre på att använda film som verktyg. Under fem fredagar lär vi oss grunderna i filmkommunikation. Praktiskt arbete med manus, inspelning, foto och redigering. Men kursen lägger också stor vikt vid att lära sig att hantera film som verktyg för att få fram en berättelse eller budskap. Med den här kursen i bagaget tar du ett rejält kliv framåt i hur du kan använda film och rörlig bild i din kommunikation.

Mål

Efter kursen har du fått tillgång till de grundläggande verktygen för att forma en filmberättelse samt kunskap om hur en filmproduktion går till.

Målgrupp

Du arbetar med eller är intresserad av rörlig bild och kommunikation och vill fördjupa och utveckla dina kunskapar så väl teoretiskt som praktiska.

Förkunskaper

Du har god en förmåga att arbeta med olika program i Windows- eller macOS-miljö.

Innehåll

Filmens förmåga att skapa en intressant berättelse och ett känslomässigt engagemang är överlägsen. Under kursen gör vi olika uppgifter som utgår från att skapa film som också ska innehålla ett budskap. Från att formulera filmens grundtanke, vad vill vi få sagt? vad vill vi att tittaren ska förstå? och hur ska det kännas? till hur man planerar en filminspelning, hittar rätt stämning i scenen att slutligen redigera materialet.

På kursen arbetar vi i mindre grupper för att lösa olika uppgifter som att komma upp med idé för en påhittad produkt eller tjänst, planera vilka kamerautsnitt/vinklar som kan användas, eller vilket ljus som behövs. Deltagarna i gruppen byts av mellan de olika funktionerna, fotograf, regissör och att stå framför kameran. När vi sedan redigerar filmerna sker all redigering individuellt i Adobe Premirere Pro CC. Vi lägger på ljud, musik och lär oss hur vi färgkorrigerar filmen.

Kursmoment

  • Idé, manus och dramaturgi för det korta formatet
  • Inspelningsplanering
  • Kamera- och ljudteknik
  • Färgkorrigering och effekter
  • Redigering i Adobe Premiere Pro CC
  • Anpassning till olika visningsplattformar på t.ex. sociala medier
  • Juridik och avtal inom filmproduktion

Material

Filmutrustning - enkla kameror + ljudutrustning och Mac-datorer finns på plats i salen.

Undervisningsform

I kursen arbetar vi både i mindre grupper om 2-3 personer och individuellt med filmredigering. Vi använder enkel men utmärkt inspelningsutrustning och redigerar på Mac. Det går också bra att ta med egen laptop om du har Windows/macOS med senaste version av Adobe Premiere Pro CC.

Sagt om kursen av tidigare deltagare:

"En övergripande kurs som var både intressant och rolig. Jag känner mig absolut tryggare i skapandet utav rörligt material!"

Kursledare

Joakim Thörn

Kursledare är filmregissören, manusförfattaren och filmklipparen Joakim Thörn.

Joakim är utbildad i filmregi på Stockholms dramatiska högskola. Hans kortfilmer och reklamfilmer har visats på filmfestivaler i Europa och har belönats med Efter Bergman-stipendiet och Guldägget. Joakims första jobb i filmbranschen var att skriva manus till ICA:s numera klassiska reklamfilmsserie. Joakim är en auteur som med ett konstnärligt angreppssätt fångar filmprocessens olika delar.

Joakim Thörn

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
30 sep 2022 - 28 okt 2022
Fr 10:00 - 16:00
Tillfällen
5
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
35
Kurs-ID
1139007
Fåtal platser kvar
Pris
6975 kr