God man/förvaltare (distans live)

Plats Göteborg

För att kunna bli God man måste du ha tillräckligt med kunskaper i praktisk förvaltning och personlig omvårdnad. Denna kurs förbereder dig för uppdraget. Du kan inte gå den här kursen om du ska bli god man för ensamkommande barn.

Boka kursen nu

Kursen går som "distans live" vilket innebär att lektionerna sker på Zoom eller liknande plattform, där du kan se och prata med både de andra kursdeltagarna och kursledare. Du får en länk i samband med kursstarten till det digitala klassrummet.

Att vara god man eller förvaltare innebär att du företräder en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sina intressen och som behöver hjälp med sina ekonomiska, juridiska och personliga angelägenheter. Det kan innebära att bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person (de tre delarna i ett fullt förordnande). Kursen ger grunderna för uppdrag som god man och förvaltare. Du behöver inte ha några särskilda förkunskaper för att gå kursen.

Målgrupp

Du som söker dig till kursen är intresserad av uppdraget som God man. Efter godkänt kunskapstest har du möjlighet att åta dig godmans- eller förvaltarskapsuppdrag för huvudmän folkbokförda i Göteborg. Överförmyndaren kommer att kontrollera att du inte förekommer i Rikspolisstyrelsens så kallade belastningsregister, att du inte har några betalningsanmärkningar och gör även en kontroll mot socialregistret. Ett krav är också att du som ny god man eller förvaltare inte har fyllt 70 år.

Mål

Målet med utbildningen är att ge dig tillräckliga kunskaper om vad som krävs för att få uppdrag som god man.

Innehåll

  • Allmänt om att vara god man
  • Juridik kring godmanskapet
  • Omfattningen av god man- och förvaltarskapet
  • Ekonomi
  • Praktisk information från en erfaren god man
  • Om god manskapet inte fungerar
  • Examination

Arbetssätt

Teoretiska genomgångar varvas med övningar. I kursen ingår även en examination som utförs av Överförmyndarförvaltningen. För att kunna få uppdrag som god man i Göteborg krävs att man är godkänd på testet. Observera att ingen omtenta ges (testet måste klaras med godkänt resultat vid första tillfället).

Kursen äger rum följande datum:
1) tor 4 mars Introduktion
2) tor11 mars Juridik
3) tor 18 mars Ekonomi 1
4) tor 25 mars Ekonomi 2
5) ons 31 mars På fältet (obs, annan veckodag än övriga tillfällen alltså)
6) tor 8 april Avslutning

Sista dag för bokning

Vänligen boka dig på denna kurs senast tisdag 2 mars.

Kursledare

Det är flera kursledare som föreläser på denna kurs och de kommer från Överförmyndarverksamheten.

Litteratur/material

Gode mannens ABC: handbok för gode män och förvaltare av Jan Wallgren (Norstedts Juridik. Kurslitteratur ingår inte i kursavgiften utan du köper den själv separat.

Kursledare

Dennis Vikberg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Tid
04 mar 2021 - 08 apr 2021
To 18:00 - 20:30
Tillfällen
6
Studietimmar
19
Kurs-ID
1090850
Fåtal platser kvar
Pris
Ordinarie pris:
2550kr
Med rabatt:
1912 kr
Kan ej kombineras med andra erbjudanden.