Bokföring & företagande AMNI Distans LiveFULLBOKAD

Plats Distans

Vill du kunna sköta bokföringen i ditt företag på egen hand? Och lära dig hur du startar och driver ett eget företag? Då är detta en distanskurs för dig! Under kursen får du grundläggande kunskaper i bokföring, redovisning och eget företagande.

Riksdagen har beslutat att tillföra studieförbunden medel för att erbjuda kompetensutveckling för vuxna som påverkats av coronapandemin. Kursen är kostnadsfri, men du betalar eventuellt kursmaterial själv.

Kursen är fullbokad.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som blivit eller riskerar att bli korttidspermitterad, varslad eller arbetslös och som är mellan 18 och 64 år. Du får endast delta i en (1) av de kurser som vi erbjuder kostnadsfritt. Du kommer endast att registreras på den kurs du bokat först. För att anmäla dig måste du uppge svenskt personnummer alternativt EU/EES medborgarskap samt vara bosatt i Sverige.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, utöver grundläggande datorkunskaper.

Mål

Målet med kursen är att du ska få de grundläggande kunskaper inom bokföring och redovisning som behövs för att du ska kunna sköta den löpande bokföringen i ett mindre företag, förening eller liknande. Du som deltar i kursen får också grundläggande kunskaper om hur du kan starta och driva ett eget företag.

Innehåll

Vi går igenom grundläggande begrepp inom bokföring och redovisning och arbetar med praktiska övningar i programmet Visma eEkonomi (en molnapplikation) samt går igenom grunderna i eget företagande.

Kursen innehåller följande moment (bokföring och redovisning):

 • Introduktion och grundläggande begrepp
 • BAS-kontoplanen
 • Dubbel bokföring
 • Bokföringslagen
 • Dagbok, verifikatlista, huvudbok
 • Bokslut med balans- och resultaträkningar
 • Visma eEkonomi – introduktion och grundläggande övningar
 • Praktiska övningar i Visma: Moms, försäljning- och kundreskontra, inköp- och leverantörsreskontra, löner med arbetsgivaravgifter och personalskatter

Kursen innehåller följande moment (eget företagande):

 • Affärsidé
 • Affärsplan
 • Företagsformer
 • Redovisning
 • Budget
 • Avtalsrätt
 • Köplagen/konsumentköplagen
 • Marknadsföring
 • Kredit & riskhantering

Om Visma eEkonomi

Under den del av kursen som handlar om att lära sig bokföring/redovisning används bokföringsprogrammet Visma eEkonomi som verktyg. Att lära sig just detta program är dock inte syftet med kursen, men däremot en positiv bieffekt. Om man kan bokföring och ett visst bokföringsprogram kan man ganska enkelt konvertera även till andra bokföringsprogram.

Visma eEkonomi är ett av Sveriges vanligaste bokföringsprogram.

Upplägg och schema

Kursen ges helt på distans via Zoom. Du behöver inte själv ha ett Zoom-konto eller en app, utan du får en länk från läraren och kan enkelt ansluta online.

Kursen är uppdelad i två delar som behandlas under totalt sju veckors tid. Första delen handlar i huvudsak om bokföring och redovisning och den andra delen handlar om grunderna inom eget företagande.

Lektionerna äger rum under tisdagar och torsdagar, klockan 15:00-17:30. Undantag sker under kursens avslutande vecka, då lektionerna pågår mellan klockan 15:00-17:00.

Du som deltar i kursen får hemarbete att göra mellan lektionerna. Hemuppgifterna delas ut i samband med måndagslektionerna och under veckan ska du med hjälp av kursens verktyg och kursmaterial utföra uppgifterna. Under fredagens lektion redovisas uppgifterna och du som deltar i kursen får handledning av kursledare och får även delta i diskussioner med övriga kursdeltagare.

Kursmaterial

Du behöver själv ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling samt fungerande mikrofon/headset.

Varje deltagare får tillgång till en utbildningslicens för molnapplikationen Visma eEkonomi (ingen kostnad tillkommer för detta).

Kurskompendium, samt allt övrigt kursmaterial, ingår i kursavgiften och distribueras i form av pdf-dokument.

Särskilda anmälningsvillkor

Kursen är kostnadsfri men du förbinder dig att fullfölja kursen om du inte avanmält dig senast en vecka före kursstart. Vi kommer att ta ut en avbokningsavgift på 500 kr om du inte deltar på minst hälften av kurstillfällena.


Se alla AMNI-kurser och läs mer

Kursledare

Stefan Fahlander

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Tid
26 okt 2021 - 09 dec 2021
Ti 15:00 - 17:30
Ti 15:00 - 17:00
To 15:00 - 17:00
To 15:00 - 17:30
Tillfällen
14
Studietimmar
40
Kurs-ID
1111748
Fåtal platser kvar
Pris
0 kr