Bokslut, årsredovisning och deklaration - Distans live

Plats Distans

Förbered dig för bokslut och årsredovisning! Du får grundläggande kunskaper för detta, samt deklaration. Distansutbildning för dig med mindre aktiebolag.

Boka nu

Många köper in extern hjälp för bokslutet. Ofta är det onödigt och dessutom vanligen ganska dyrt. Den som klarar av att på korrekt sätt göra sin egen bokföring i ett bokföringsprogram bör normalt också klara av att göra bokslutet, samt att upprätta och skicka in årsredovisning och deklaration.

Förkunskaper

Grundläggande kunskaper i redovisning. Den som redan idag sköter den löpande redovisningen i en mindre verksamhet bör ha de grundläggande kunskaper som behövs. Även den som har gått en grundkurs i redovisning, till exempel Stefan Fahlanders andra bokföringskurser bör ha dessa förkunskaper.

Mål

Att ge dig de kunskaper som behövs för att du själv ska kunna upprätta:

• Komplett bokslut med avstämningar, avskrivningar, periodiseringar, noter med mera. 
• Årsredovisning enligt Bolagsverkets krav. 
• Deklaration enligt Skatteverkets krav. 

Du kommer inte att bli expert, men du kommer att lära dig tillräckligt mycket för att kunna göra enklare bokslut med tillhörande årsredovisning och deklaration. Du får de verktyg du behöver och kan med hjälp av dessa fortsätta att fördjupa och bredda dina färdigheter.

Kursen är baserad på hur det fungerar i ett mindre aktiebolag där det så kallade K2-regelverket tillämpas. Kunskaperna kan dock i väsentlig omfattning tillämpas även för andra företagsformer.

Innehåll

Vi går igenom de grundläggande begrepp och metoder som används vid bokslutsarbete och arbetar med praktiska övningar i programmet Visma eEkonomi. Kursen innehåller bland annat följande moment:

• Bokslut med balans- och resultaträkningar. 
• Avstämningar, justeringar och rättelser av fel. 
• Värdering av balansposter. 
• Periodiseringar. 
• Interimsfordringar och interimsskulder.
• Semesterlöneskulder. 
• Avskrivningar och dispositioner.
• Årsredovisning enligt Bolagsverkets krav. 
• Deklaration enligt Skatteverkets krav. 

Upplägg

Kursen ges helt på distans via Zoom. Du behöver inte ett eget Zoomkonto, utan får en länk och kan ansluta online. 

Kursen pågår under 2 veckor med sammankomster två efterföljande tisdagar. Efter respektive sammankomst får du arbetsuppgifter som du sedan jobbar med i egen takt under den kommande veckan. Under kurstiden har du tillgång till individuell lärarhjälp per telefon/mail vardagar 09:00 - 17:00. 

Kursen ges i en mindre grupp med max 8 deltagare. 

Kursmaterial

Du behöver själv ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling samt mikrofon/headset. Webbkamera är bra, men inget krav.

Varje deltagare får tillgång till en utbildningslicens för molnapplikationen Visma eEkonomi. Kursmaterial ingår i kursavgiften och distribueras i form av pdf-dokument. Allt kursmateriel finns tillgängligt från webbplats. Detta gäller såväl under kurstiden som efter att kursen har avslutats. 

Om Visma eEkonomi

Programmet behöver inte installeras på din dator, utan körs via en webbläsare. Det är ett av Sveriges vanligaste mindre affärssystem. Elevlicens för Visma eEkonomi tillhandahålles under hela kurstiden + ytterligare tre månader. Att lära sig just detta program är inte huvudsyftet med kursen, men däremot en positiv bieffekt. Den som behärskar Visma eEkonomi kan enkelt konvertera även till andra liknande program.

Andra kurser:

4 maj: Bokföring, grundkurs 

Kursledare

Stefan Fahlander

I mitten av 70-talet läste jag ekonomi och juridik vid Uppsala
Universitet. Jag har därefter varit verksam som egen företagare under hela mitt yrkesverksamma liv. I många branscher, men framförallt inom handel, ehandel och elektronikproduktion. Jag har medverkat i verksamheter i Sverige, Finland, Norge, Estland och Hong Kong.

Min sista lite större verksamhet sålde jag 2013. Sedan dess har jag
drivit en mindre verksamhet inom profilreklambranschen samt arbetat som kursledare för kurser inom redovisning, ekonomi och företagande.

Stefan Fahlander, kursledare i bokföring på Folkuniversitetet i Uppsala

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
28 nov 2024 - 5 dec 2024
Torsdag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
tor 28 nov 2024 kl 09:30-12:00
  • tor 5 dec 2024 kl 09:30 - 12:00
Studietimmar
12
Kurs-ID
204183
Pris
2325 kr