Platstillgång och sista anmälningsdag
Du anmäler dig till kursen i mån av plats. Observera att sista anmälningsdag infaller den 31 juli, efter det tar vi in deltagare på eventuella restplatser.
__________________________________________________________________________________________
Vad är psykodrama?
Psykodrama är en terapeutisk metod som använder rollspel och dramatisk iscensättning för att utforska psykologiska konflikter, känslor och relationer. Metoden utvecklades av psykiatriker Jacob L Moreno och hans fru Serka Moreno på 1920 -talet. Och bygger på att handling är en kraftfullare väg till insikt än enbart samtal. I en psykodrama session får en en person, kallad protagonist, spela ut en situation från sitt liv- det kan vara en verklig händelse, en fantasi eller en önskad framtid. Andra deltagare i gruppen får agera som viktiga personer i protagonistens liv, med hjälp av regissören/terapeuten. Genom att uppleva och gestalta dessa nya scener kan individen få nya perspektiv, bearbeta känslor och hitta lösningar på problem. Även övriga gruppen får starka upplevelser av att spela olika delar i huvudpersonens liv, ex att spela en arg mamma kan ge stora egna insikter.
Målgrupp
Kursen riktar sig till dig som är yrkesverksam inom exempelvis socialt arbete, sjukvårdsarbete, hälsoarbete, kulturarbete, pedagogik, psykiatri. Psykodramatiska metoder är ett utmärkt komplement om man leder samtal eller arbetar med barn, unga, även handledning. Ta gärna kontakt med kursledare Ysse Berntson ysse@dininsida.se för mer information.
Förkunskaper
Detta är en utbildning där du kan lära dig mer om psykodrama. Kursen kräver en grundläggande yrkesutbildning/erfarenhet inom pedagogik, socialt arbete, vård, konst, organisationer eller motsvarande praktik. Kontakta gärna www.psykodrama.org för en intervju.
Kursinnehåll och upplägg
Under veckan får du träna på att leda psykodramatiska övningar och hela psykodraman beroende på hur långt du har kommit i din utbildning. Du kommer också att få vara protagonist och ha möjlighet att arbeta med eget material. Kursen är till största delen praktisk och upplevelsebaserad men innehåller även teori. Som kursdeltagare får man prova på flera roller i ett psykodrama. Under de praktiska övningsmomenten använder vi oss av material som är personligt för oss vilket också ger kursen ett anslag av personlig utveckling. Vi kommer också att använda musik, dansterapeutiska inslag, improvisationsövningar, allt för att komma i kontakt med oss själva och bli mer autentiska och grundade.
Plats och omfattning
- Kursen genomförs på Folkuniversitetet i centrala Stockholm under vecka 34, se adress här intill.
- Datum och tider: måndag klockan 11:00-17:00 och tisdag, onsdag och torsdag klockan 09:00-17:00. Varje dag görs det avbrott för lunchpaus 60 minuter och en 15 minuters paus under förmiddagen respektive eftermiddagen.
Samarbetspartners
Kursen ges i samarbete med den nordiska utbildningen i psykodrama och sociodrama vid Stiftelsen Institutet för Social Utveckling (SISU). Kursorterna är Stockholm, Hangö samt Åland. För mer information om den nordiska utbildningen i psykodrama och sociodrama följ länken här www.psykodrama.org
Fortsättningsmöjligheter
Metoden med rollbyten för att skapa en berättelse kan tillämpas inom olika områden som teater, utbildning, psykoterapi, socialt arbete, organisationsutveckling, religion och politik. Under kursen kommer olika vägar för att skaffa sig erfarenheter och att utbilda sig att redovisas.
KURSLEDARE
Ysse Berntson, Socialpedagog, Familjeterapeut, Gestaltpsykoterapeut och Psykodramatiker.
Kursledare
Ysse Berntson
Ysse Berntson är till vardags privatpraktiserande psykoterapeut och har arbetet med psykodrama i 15 år. Ysse använder metoden i sitt dagliga terapeutiska jobb. Hon håller regelbundet i terapigrupper och är verksam som kursledare för de kurser som Folkuniversitetet och Nordisk Psykodrama arrangerar i samarbete.
Ysse är även lärare på de längre utbildningarna som Nordisk Psykodrama anordnar i egen regi. Under en 10 års period har hon varit gruppterapeut i en terapigrupp för tonårsflickor som blivit utsatt av sexuella övergrepp av närstående. I det arbetet användes psykodrama som metod.
Ysse är även lärare på de olika utbildningar som Nordisk Psykodrama anordnar i egen regi. Under en 10 årsperiod var hon ansvarig för gruppterapi i BUPs regi. En tonårsgrupp för flickor som varit utsatta av sexuella övergrepp av närstående. I det arbetet användes psykodrama som metod.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm