Operakören

Plats Stockholm

Det här är ett körprojekt och samarbete mellan Klassisk körsång och Operaproduktionslinjen på Folkuniversitetet i Stockholm. Vi riktar oss till dig som älskar att sjunga i kör och nu vill utforska hur det är att vara med i en scenisk uppsättning av en opera.

Kursinnehåll och upplägg

Kören består av 8-10 korister i olika stämmor och Operaproduktionslinjen består av totalt 8 sångare). Koristerna har tillsatts internt. 

Under sju tillfällen samlas kören för att öva in utvalda körpartier ur Carmen. Vi arbetar i två etapper, först instudering av två körpartier i Carmen med körledare, sedan regi tillsammans med solister, musikalisk ledare och regissör. Projektet inkluderar även två offentliga föreställningar på UusiTeatteri tillsammans med Operaproduktionslinjen i slutet av mars. 

Körrepetitioner med Anette Vogel:
Plats: Folkuniversitetet

Gemensamma repetitioner med Operaproduktionslinjen med Anette Vogel och Mikael Nellborn:
Plats: Folkuniversitetet

  • musikaliskt rep
  • sceniskt rep 

Gemensamt genrep och föreställningar med Mikael Nellborn och Helena Janzén: 
Plats: UusiTeatteri, Västmannagatan 56 (vid Odenplan):

  • genrep
  • premiärföreställning
  • slutföreställning

Kursledare

Anette Vogel

Anette Vogel är operasångare, sångpedagog och logonom, utbildad på Malmö Musikhögskola, Operahögskolan i Stockholm och på Stockholms Musikpedagogiska Institut, SMI.

Som sångcoach har hon arbetat med flera körer i Stockholm. Som logonom arbetar Anette grundläggande med att utveckla en frisk och uttrycksfull talröst. Genom egna sceniska erfarenheter, som röstpedagog för skådespelare och genom samarbete med den engelska skådespelerskan och röstpedagogen Nadine George och Voice Studio International i London, har hon kommit att specialisera sig på teaterrösten.

Som frilansare har hon arbetat som opera- och konsertsångare och sjungit operaroller på bland annat Riksteatern, Folkoperan, Parkteatern och Norrlandsoperan. Hon har varit anställd som sångpedagog på Nordiska Musikgymnasiet i Stockholm och på Teaterhögskolan i Luleå som universitetslektor röst- och tal, samt i sång. Utöver undervisningen på Folkuniversitetet arbetar Anette för närvarande även bl.a. som adjunkt i röstgestaltning på Stockholms Konstnärliga Högskola.

I sin ungdom sjöng hon i Limhamns koralkör, var medlem i Malmö kammarkör och var anställd i Malmö Stadsteaters kör. Hon och har också sjungit sopran i dubbelkvartett i flera av Drottningholmsteaterns operauppsättningar och medverkat som solist i större körverk som framförts bland annat i S:t Jacobs Kyrka i Stockholm, Härnösands Domkyrka och Västerås Domkyrka.

Anette Vogel

Helena Janzén

Helena Janzén, verksam som sångerska, sångcoach, regissör och konstnärlig ledare.

Helena är en svensk sopran med ett flertal lyriskdramatiska operaroller på sin repertoar (Lady Macbeth-San Francisco, Salome-Piacenza etc.). Hon har vunnit flera internationella operatävlingar, bl.a. 1:a pris i "The International Operasingers Competition" i New York 2004, Strauss-pris i "Concorso lirico internazionale di Leoncavallo" i Città di Montalfugo, Italien.

Helena sjunger dessutom mycket nutida musik och flera tonsättare har skrivit sina verk direkt till henne (Rolf Martinsson-Silvernatten i Malmö Konserthus, Mikael Nellborn-Insikt som Helena uruppförde i Carnegie Hall, New York m.m.).

Som pedagog har Helena Janzén mångårig erfarenhet från bl.a. Operastudio 67, Nordiska musikgymnasiet, Birkagårdens folkhögskola och Ålands musikinstitut. Sedan 2001 är Helena konstnärlig ledare för Blekinge Operapelago - en festival som arrangerar masterclasses, konserter och operaföreställningar.

År 2008 fick Helena svenska Industri- och handelskammarens kulturpris. Helena skrev 2017 en kandidatuppsats vid italienska institutionen vid Stockholms universitet om operan "La Grazia" som är baserad på Grazia Deleddas novell "Di Notte" ur "Racconti sardi".

Fotografi på Helena Janzen.

Mikael Nellborn

Mikael är verksam som tonsättare och pianist.

Han påbörjade sina studier i piano och komposition i Stockholm och studerade sedan vid Malmö Musikhögskola på kyrkomusiker- och kompositionslinjen. Efter avslutade studier och en kritikerrosad pianodebut i Lunds Konsthall fick Mikael en fast tjänst vid Malmö Musikhögskola och spelade där det mesta av stråk-, blås- och romansrepertoaren. Samtidigt var han en återkommande pianist på bl.a. Ystadoperan, Vadstenaoperan, Lyckå kammarmusikfestival och Malmöoperan.

Mikael startade "FUTIM" tillsammans med tonsättaren Rolf Martinsson, där nyutexaminerade tonsättare i Malmö fick en chans att uruppföra sina verk. Detta blev en språngbräda för flera nutida internationella tonsättare.

Sedan många år arbetar Mikael som pianist och operacoach på Stockholms Operastudio och Folkuniversitets operakurser, samtidigt som han i perioder har spelat på Folkoperan, Opera Vildmark m.m. Mikael är även en flitigt anlitad pianist i olika kammarmusikaliska sammanhang. Sedan början på 2000-talet är Mikael musikalisk ledare och dirigent för Operapelago - en festival i Blekinge skärgård som sätter upp både traditionell och nyskriven opera, ger romans och kammarmusikkonserter och olika masterclasses. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
17 feb 2025 - 20 mar 2025
Måndag, Torsdag, Fredag, Lördag
Antal tillfällen
9
Första tillfället
mån 17 feb 2025 kl 20:15-21:00
  • mån 3 mar 2025 kl 20:15 - 21:00
  • mån 10 mar 2025 kl 20:15 - 21:00
  • mån 17 mar 2025 kl 20:15 - 21:00
  • tor 20 mar 2025 kl 16:45 - 17:30
  • tor 20 mar 2025 kl 17:30 - 19:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
20
Kurs-ID
125858
Pris
550 kr