Provsjungning inför HT24, Operaproduktionslinjen och operakurser på högre nivå

Plats Stockholm

Den 21 augusti arrangerar vi på Folkuniversitetet i Stockholm provsjungning för restplatser till våra högre nivåer inom klassisk sång och opera samt Operaproduktionslinjen start höstterminen 2024.

Om provsjungningen

Inför varje termin har vi provsjungning till våra högre nivåer inom klassisk sång och opera (se länkar längst ner). Inför höstterminen erbjuds även provsjunging för dig som vill ansöka om en plats till Operaproduktionslinjen som sträcker sig från oktober 2024 till mars 2025. Dessa högre nivåer riktar sig till dig som är starkt motiverad och vill sjunga och utvecklas sceniskt tillsammans med andra på samma nivå. Provsjungningen är till för att kunna nivågruppera deltagarna – för att gruppen man hamnar i varken ska vara för lätt eller för svår. Det viktiga är att man får sjunga och utvecklas i den takt som passar bäst för en själv. Vi försöker se till att varje grupp är så jämn som möjligt.

Ansökan och antagning

  • Antagning sker genom en provsjungning inför kursledaren med pianist, då du framför en aria som du valt själv (tid per sökande cirka 10-15 minuter).
  • Du sjunger valfri aria eller romans, gärna på italienska men det går även bra på andra språk.
  • Du bokar tid via telefon 08-7894200 måndag-fredag klockan 09:00-16:00. 
  • Vi återkommer till alla sökanden med ett antagningsbesked efter provsjungningen, så snart urvalsprocessen är färdig.

Studievägledning

Varmt välkommen att söka!

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Länkar

Folkuniversitetets aktuella kurser och konserter i klassisk sång, opera och musikal 

Operaproduktionslinjen

Deltagarintervju med Jimmy Blomqvist Larsson

Trailer inför operaföreställning med deltagare från Folkuniversitetets operaproduktionslinje 23/24

Kursledare

Helena Janzén Nellborn

Helena Janzén Nellborn, verksam som sångerska, sångcoach, regissör och konstnärlig ledare.

Helena är en svensk sopran med ett flertal lyriskdramatiska operaroller på sin
repertoar (Lady Macbeth-San Francisco, Salome-Piacenza etc.). Hon har vunnit flera internationella operatävlingar bla 1:a pris i "The International Operasingers Competition" i New York 2004, Strauss-pris i "Concorso lirico internazionale di Leoncavallo" i Città di Montalfugo, Italien.

Helena sjunger dessutom mycket nutida musik och flera tonsättare har skrivit sina verk direkt till henne (Rolf Martinsson-Silvernatten i Malmö Konserthus, Mikael Nellborn-Insikt som Helena uruppförde i Carnegie Hall, New York mm).

Som pedagog har Helena Janzén Nellborn mångårig erfarenhet från bl.a. Operastudio 67, Nordiska musikgymnasiet, Birkagårdens folkhögskola och Ålands musikinstitut. Sedan 2001 är Helena
konstnärlig ledare för Blekinge Operapelago - en festival som arrangerar masterclasses, konserter och operaföreställningar.

År 2008 fick Helena Svenska industri- och Handelskammarens kulturpris. Helena skrev 2017 en kandidatuppsats vid italienska institutionen vid Stockholms universitet om operan "La Grazia" som är baserad på Grazia Deleddas novell "Di Notte" ur "Racconti sardi".

Helena Janzén

Mikael Nellborn

Mikael är verksam som tonsättare och pianist.

Han påbörjade sina studier i piano och komposition i Stockholm och studerade sedan vid Malmö Musikhögskola på kyrkomusiker- och kompositionslinjen. Efter avslutade studier och en kritikerrosad pianodebut i Lunds Konsthall fick Mikael en fast tjänst vid Malmö Musikhögskola och spelade där det mesta av stråk-, blås- och romansrepertoaren. Samtidigt var han en återkommande pianist på bl.a. Ystadoperan, Vadstenaoperan, Lyckå kammarmusikfestival och Malmöoperan.

Mikael startade "FUTIM" tillsammans med tonsättaren Rolf Martinsson, där nyutexaminerade tonsättare i Malmö fick en chans att uruppföra sina verk. Detta blev en språngbräda för flera nutida internationella tonsättare.

Sedan många år arbetar Mikael som pianist och operacoach på Stockholms Operastudio och Folkuniversitets operakurser, samtidigt som han i perioder har spelat på Folkoperan, Opera Vildmark m.m. Mikael är även en flitigt anlitad pianist i olika kammarmusikaliska sammanhang. Sedan början på 2000-talet är Mikael musikalisk ledare och dirigent för Operapelago - en festival i Blekinge skärgård som sätter upp både traditionell och nyskriven opera, ger romans och kammarmusikkonserter och olika masterclasses. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
21 aug 2024 - 21 aug 2024
Onsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
ons 21 aug 2024 kl 17:30-19:45
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
3
Kurs-ID
118776
Pris
150 kr