Musikal och klassisk sång

Plats Stockholm

Det här är en spännande kurs för dig som vill vidareutveckla din sång och nu vill ta steget att sjunga inför andra i en liten grupp, d.v.s. i masterclassform. Musikal, visa, zarzuela, opera eller romanser - välj den musikstil du vill utveckla.

Boka nu

Målgrupp och förkunskaper

Det här är en kurs på grundläggande nivå i klassisk sång och riktar sig till dig som älskar att sjunga. Du har exempelvis sjungit i kör ett tag eller tagit privata sånglektioner och vill nu sjunga inför andra i en liten grupp. 

Mål

Målet med kursen är att du ska föra din sång till en ny nivå, få en bredare repertoarkännedom samt att få möta publik på avslutningskonserten.

Kursupplägg och innehåll  

Kursens fokus ligger på sångteknik, instudering och det sceniska uttrycket. Sångarna arbetar i masterclassform tillsammans med kursledaren och pianisten Mikael Nellborn. 

Studiematerial

Val av repertoar sker i samråd med kursledaren vid kursstart.

Uppehåll och framträdande

 • Kursen har uppehåll vecka 44
 • Vi avslutar kursen med ett publikt framträdande i slutet av kursen, preliminärt vecka 46.

Studievägledning

För mer information om kursens innehåll kontakta helena.janzen@folkuniversitetet.se via e-post.

Tips!

Som ett komplement till denna kurs rekommenderar vi dig som inte redan kan notläsning och kanske behöver öva upp ditt gehör att gå en kurs i musikteori. Genom Folkuniversitetet i Stockholm kan du t.ex. gå en av våra musikteorikurser på grundläggande nivå, sök efter aktuellt kursutbud här på hemsidan eller kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Länkar

Folkuniversitetets aktuella kurser och konserter i klassisk sång, opera och musikal 

Kursledare

Helena Janzén Nellborn

Helena Janzén Nellborn, verksam som sångerska, sångcoach, regissör och konstnärlig ledare.

Helena är en svensk sopran med ett flertal lyriskdramatiska operaroller på sin
repertoar (Lady Macbeth-San Francisco, Salome-Piacenza etc.). Hon har vunnit flera internationella operatävlingar bla 1:a pris i "The International Operasingers Competition" i New York 2004, Strauss-pris i "Concorso lirico internazionale di Leoncavallo" i Città di Montalfugo, Italien.

Helena sjunger dessutom mycket nutida musik och flera tonsättare har skrivit sina verk direkt till henne (Rolf Martinsson-Silvernatten i Malmö Konserthus, Mikael Nellborn-Insikt som Helena uruppförde i Carnegie Hall, New York mm).

Som pedagog har Helena Janzén Nellborn mångårig erfarenhet från bl.a. Operastudio 67, Nordiska musikgymnasiet, Birkagårdens folkhögskola och Ålands musikinstitut. Sedan 2001 är Helena
konstnärlig ledare för Blekinge Operapelago - en festival som arrangerar masterclasses, konserter och operaföreställningar.

År 2008 fick Helena Svenska industri- och Handelskammarens kulturpris. Helena skrev 2017 en kandidatuppsats vid italienska institutionen vid Stockholms universitet om operan "La Grazia" som är baserad på Grazia Deleddas novell "Di Notte" ur "Racconti sardi".

Helena Janzén

Mikael Nellborn

Mikael är verksam som tonsättare och pianist.

Han påbörjade sina studier i piano och komposition i Stockholm och studerade sedan vid Malmö Musikhögskola på kyrkomusiker- och kompositionslinjen. Efter avslutade studier och en kritikerrosad pianodebut i Lunds Konsthall fick Mikael en fast tjänst vid Malmö Musikhögskola och spelade där det mesta av stråk-, blås- och romansrepertoaren. Samtidigt var han en återkommande pianist på bl.a. Ystadoperan, Vadstenaoperan, Lyckå kammarmusikfestival och Malmöoperan.

Mikael startade "FUTIM" tillsammans med tonsättaren Rolf Martinsson, där nyutexaminerade tonsättare i Malmö fick en chans att uruppföra sina verk. Detta blev en språngbräda för flera nutida internationella tonsättare.

Sedan många år arbetar Mikael som pianist och operacoach på Stockholms Operastudio och Folkuniversitets operakurser, samtidigt som han i perioder har spelat på Folkoperan, Opera Vildmark m.m. Mikael är även en flitigt anlitad pianist i olika kammarmusikaliska sammanhang. Sedan början på 2000-talet är Mikael musikalisk ledare och dirigent för Operapelago - en festival i Blekinge skärgård som sätter upp både traditionell och nyskriven opera, ger romans och kammarmusikkonserter och olika masterclasses. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
4 sep 2024 - 13 nov 2024
Onsdag
Antal tillfällen
10
Första tillfället
ons 4 sep 2024 kl 17:30-20:30
 • ons 11 sep 2024 kl 17:30 - 20:30
 • ons 18 sep 2024 kl 17:30 - 20:30
 • ons 25 sep 2024 kl 17:30 - 20:30
 • ons 2 okt 2024 kl 17:30 - 20:30
 • ons 9 okt 2024 kl 17:30 - 20:30
 • ons 16 okt 2024 kl 17:30 - 20:30
 • ons 23 okt 2024 kl 17:30 - 20:30
 • ons 6 nov 2024 kl 17:30 - 20:30
 • ons 13 nov 2024 kl 17:30 - 20:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
40
Kurs-ID
116003
Pris
5800 kr