Opera – interpretation och sångteknik

Plats Stockholm

Det här är en spännande kurs för dig som vill vidareutveckla din sång. Kursen ges i masterclassform - individuell undervisning inför en liten grupp, och tonvikten kommer att ligga på italiensk och fransk opera.

Ansökan, antagning och urval

Antagning sker genom provsjungning, följ länken här för mer information och om hur du bokar tid: Provsjungning inför HT24, Operaproduktionslinjen och kurser i klassisk sång och opera på högre nivå

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som har studerat klassisk sång några år och nu vill fördjupa dig i italiensk opera. Du har, förutom privata sångstudier hos pedagog, kanske gått en sång- eller operalinje vid någon musikfolkhögskola eller har annan likvärdig erfarenhet. 

Mål

Målet med kursen är att du ska utveckla dina vokala färdigheter, få en bredare repertoarkännedom och få en insikt i hur text och musik förenas i operarepertoaren.

Kursinnehåll och upplägg

Vi arbetar med vokalteknik, översättning och operainterpretation tillsammans med pianisten Mikael Nellborn. Tonvikten kommer att ligga på italiensk och fransk opera där musik och sceniskt uttryck är intimt sammankopplade. Inför varje kurstillfälle förbereder deltagarna en ny aria som kursledaren delar ut gången innan. Kursen avslutas med en offentlig scenisk föreställning i Kupolen på Folkuniversitetet i Stockholm.

Kursupplägg 

Inför varje kurstillfälle förbereder deltagarna en ny aria som kursledaren delar ut gången innan. 

Studiematerial

Repertoar sker i samråd med kursledaren.

Uppehåll och framträdande

 • Kursen har uppehåll 23 december, 30 december och 6 januari.
 • Vi avslutar kursen med ett publikt framträdande i slutet av kursen, preliminärt 10 februari. 

Studievägledning

Tips!

Som ett komplement till denna kurs rekommenderar vi dig som inte redan kan notläsning och kanske behöver öva upp ditt gehör att gå en kurs i musikteori. Genom Folkuniversitetet i Stockholm kan du t.ex. gå en av våra musikteorikurser på grundläggande nivå, sök efter aktuellt kursutbud här på hemsidan eller kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Länkar

Deltagarintervju med Jimmy Blomqvist Larsson

Trailer inför operaföreställning med deltagare från Folkuniversitetets operaproduktionslinje 23/24

Folkuniversitetets aktuella kurser och konserter i klassisk sång, opera och musikal 

 

Kursledare

Helena Janzén Nellborn

Helena Janzén Nellborn, verksam som sångerska, sångcoach, regissör och konstnärlig ledare.

Helena är en svensk sopran med ett flertal lyriskdramatiska operaroller på sin
repertoar (Lady Macbeth-San Francisco, Salome-Piacenza etc.). Hon har vunnit flera internationella operatävlingar bla 1:a pris i "The International Operasingers Competition" i New York 2004, Strauss-pris i "Concorso lirico internazionale di Leoncavallo" i Città di Montalfugo, Italien.

Helena sjunger dessutom mycket nutida musik och flera tonsättare har skrivit sina verk direkt till henne (Rolf Martinsson-Silvernatten i Malmö Konserthus, Mikael Nellborn-Insikt som Helena uruppförde i Carnegie Hall, New York mm).

Som pedagog har Helena Janzén Nellborn mångårig erfarenhet från bl.a. Operastudio 67, Nordiska musikgymnasiet, Birkagårdens folkhögskola och Ålands musikinstitut. Sedan 2001 är Helena
konstnärlig ledare för Blekinge Operapelago - en festival som arrangerar masterclasses, konserter och operaföreställningar.

År 2008 fick Helena Svenska industri- och Handelskammarens kulturpris. Helena skrev 2017 en kandidatuppsats vid italienska institutionen vid Stockholms universitet om operan "La Grazia" som är baserad på Grazia Deleddas novell "Di Notte" ur "Racconti sardi".

Helena Janzén

Mikael Nellborn

Mikael är verksam som tonsättare och pianist.

Han påbörjade sina studier i piano och komposition i Stockholm och studerade sedan vid Malmö Musikhögskola på kyrkomusiker- och kompositionslinjen. Efter avslutade studier och en kritikerrosad pianodebut i Lunds Konsthall fick Mikael en fast tjänst vid Malmö Musikhögskola och spelade där det mesta av stråk-, blås- och romansrepertoaren. Samtidigt var han en återkommande pianist på bl.a. Ystadoperan, Vadstenaoperan, Lyckå kammarmusikfestival och Malmöoperan.

Mikael startade "FUTIM" tillsammans med tonsättaren Rolf Martinsson, där nyutexaminerade tonsättare i Malmö fick en chans att uruppföra sina verk. Detta blev en språngbräda för flera nutida internationella tonsättare.

Sedan många år arbetar Mikael som pianist och operacoach på Stockholms Operastudio och Folkuniversitets operakurser, samtidigt som han i perioder har spelat på Folkoperan, Opera Vildmark m.m. Mikael är även en flitigt anlitad pianist i olika kammarmusikaliska sammanhang. Sedan början på 2000-talet är Mikael musikalisk ledare och dirigent för Operapelago - en festival i Blekinge skärgård som sätter upp både traditionell och nyskriven opera, ger romans och kammarmusikkonserter och olika masterclasses. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
18 nov 2024 - 10 feb 2025
Måndag
Antal tillfällen
10
Första tillfället
mån 18 nov 2024 kl 17:30-20:30
 • mån 25 nov 2024 kl 17:30 - 20:30
 • mån 2 dec 2024 kl 17:30 - 20:30
 • mån 9 dec 2024 kl 17:30 - 20:30
 • mån 16 dec 2024 kl 17:30 - 20:30
 • mån 13 jan 2025 kl 17:30 - 20:30
 • mån 20 jan 2025 kl 17:30 - 20:30
 • mån 27 jan 2025 kl 17:30 - 20:30
 • mån 3 feb 2025 kl 17:30 - 20:30
 • mån 10 feb 2025 kl 17:30 - 20:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
40
Kurs-ID
115212
Pris
5800 kr