Opera – interpretation och sångteknik

Plats Stockholm

Det här är en spännande kurs för dig som vill vidareutveckla din sång. Kursen ges i masterclassform, dvs individuell undervisning inför en liten grupp - och är framförallt inriktad på italiensk opera.

Ansökan, antagning och urval

Antagning sker genom provsjungning. Vi erbjuder ett extra tillfälle för provsjungning den 18 april. Observera dock att kursen för tillfället är fullbokad, men att vi gärna tar in sökande till reservplats. Följ länken här för mer information.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som har studerat klassisk sång några år och som vill fördjupa dig i italiensk opera.

Mål

Målet med kursen är att du ska utveckla dina vokala färdigheter, få en bredare repertoarkännedom och få en insikt i hur text och musik förenas i operarepertoaren.

Kursinnehåll och upplägg

Vi arbetar med vokalteknik, översättning och uttal av de italienska texterna, samt operainterpretation tillsammans med pianisten Mikael Nellborn. Tonvikten kommer att ligga på italiensk belcanto där text, musik och sceniskt uttryck är intimt sammankopplade. Inför varje kurstillfälle förbereder deltagarna en ny aria som kursledaren delar ut gången innan. Kursen avslutas med en offentlig scenisk föreställning i Kupolen på Folkuniversitetet i Stockholm, preliminärt sista kurstillfället som är schemalagt den 17 juni.

Studiematerial

Repertoar sker i samråd med kursledaren.

Studievägledning

Tips!

Som ett komplement till denna kurs rekommenderar vi dig som inte redan kan notläsning och kanske behöver öva upp ditt gehör att gå en kurs i musikteori. Genom Folkuniversitetet i Stockholm kan du t.ex. gå en av våra musikteorikurser på grundläggande nivå, sök efter aktuellt kursutbud här på hemsidan eller kontakta oss så hjälper vi dig vidare.

Länkar

Deltagarintervju med Jimmy Blomqvist Larsson

Folkuniversitetets aktuella kurser och konserter i klassisk sång, opera och musikal 

Kursledare

Helena Janzén Nellborn

Helena Janzén Nellborn, verksam som sångerska, sångcoach, regissör och konstnärlig ledare.

Helena är en svensk sopran med ett flertal lyriskdramatiska operaroller på sin
repertoar (Lady Macbeth-San Francisco, Salome-Piacenza etc.). Hon har vunnit flera internationella operatävlingar bla 1:a pris i "The International Operasingers Competition" i New York 2004, Strauss-pris i "Concorso lirico internazionale di Leoncavallo" i Città di Montalfugo, Italien.

Helena sjunger dessutom mycket nutida musik och flera tonsättare har skrivit sina verk direkt till henne (Rolf Martinsson-Silvernatten i Malmö Konserthus, Mikael Nellborn-Insikt som Helena uruppförde i Carnegie Hall, New York mm).

Som pedagog har Helena Janzén Nellborn mångårig erfarenhet från bl.a. Operastudio 67, Nordiska musikgymnasiet, Birkagårdens folkhögskola och Ålands musikinstitut. Sedan 2001 är Helena
konstnärlig ledare för Blekinge Operapelago - en festival som arrangerar masterclasses, konserter och operaföreställningar.

År 2008 fick Helena Svenska industri- och Handelskammarens kulturpris. Helena skrev 2017 en kandidatuppsats vid italienska institutionen vid Stockholms universitet om operan "La Grazia" som är baserad på Grazia Deleddas novell "Di Notte" ur "Racconti sardi".

Helena Janzén

Mikael Nellborn

Mikael är verksam som tonsättare och pianist.

Han påbörjade sina studier i piano och komposition i Stockholm och studerade sedan vid Malmö Musikhögskola på kyrkomusiker- och kompositionslinjen. Efter avslutade studier och en kritikerrosad pianodebut i Lunds Konsthall fick Mikael en fast tjänst vid Malmö Musikhögskola och spelade där det mesta av stråk-, blås- och romansrepertoaren. Samtidigt var han en återkommande pianist på bl.a. Ystadoperan, Vadstenaoperan, Lyckå kammarmusikfestival och Malmöoperan.

Mikael startade "FUTIM" tillsammans med tonsättaren Rolf Martinsson, där nyutexaminerade tonsättare i Malmö fick en chans att uruppföra sina verk. Detta blev en språngbräda för flera nutida internationella tonsättare.

Sedan många år arbetar Mikael som pianist och operacoach på Stockholms Operastudio och Folkuniversitets operakurser, samtidigt som han i perioder har spelat på Folkoperan, Opera Vildmark m.m. Mikael är även en flitigt anlitad pianist i olika kammarmusikaliska sammanhang. Sedan början på 2000-talet är Mikael musikalisk ledare och dirigent för Operapelago - en festival i Blekinge skärgård som sätter upp både traditionell och nyskriven opera, ger romans och kammarmusikkonserter och olika masterclasses. 

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
29 apr 2024 - 17 jun 2024
Måndag
Antal tillfällen
8
Första tillfället
mån 29 apr 2024 kl 17:30-20:30
  • mån 6 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
  • mån 13 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
  • mån 20 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
  • mån 27 maj 2024 kl 17:30 - 20:30
  • mån 3 jun 2024 kl 17:30 - 20:30
  • mån 10 jun 2024 kl 17:30 - 20:30
  • mån 17 jun 2024 kl 17:30 - 20:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
32
Kurs-ID
112728
Pris
4650 kr