Sydafrikansk vokalmusik

Plats Halmstad

Kom och frigör din röst och kropp med hjälp av den sydafrikanska vokaltraditionen.

Boka kursen nu
Sydafrika har en unik sångtradition, det är nästan som att andas, alla gör det. Alla deltar eller sjunger om en sång sätts igång ofta helt automatiskt flerstämmigt. Sången är ofta med i de dagliga sammanhangen som att laga mat, på fritiden eller vid ceremoniella högtider som förlovningsfest eller bröllop. Sångerna är fyllda av livskraft, energi och stämning och används för att känna samhörighet, samla folk eller hålla folk borta från gatorna. Utöver det har sångerna en spännande historisk betydelse och vi kommer att sjunga några starka frihetssånger som användes under apartheidtiden.

Många känner kanske till Paul Simons album, Graceland, där han var en av de första att använda den sydafrikanska sångtraditionen Isicathamiya genom samarbetet med vokalgruppen Lady Smith Black Mambazo. Isicathamiya är en mycket utbredd tradition där män samlas och sjunger och vi kommer att dyka ner och lära oss en sång eller två från denna stilart. En sångare från Johannesburg township nämner sången som: ”Vi sjunger om våra liv och vår familj. Många här har inte arbetat, men när vi sjunger tänker vi inte på att stjäla eller göra olagliga saker. Det gör oss starka”.

Så ta chansen att uppleva en annan kulturs sköna klang och hur det är att sjunga på spännande språk som Zulu och Xhosa, där du kan uttala ord med klick på tungan medan du sjunger. Undervisningen kommer att vara både på danska och svenska och alla sånger sker på gehör, men du kommer självklart att få texter så att du kan lära dig nya ord.

Kursledare
Cipa Pape och Sarah Forchhammer, sångare i Baobab Sisters, en vokalgrupp som håller till i Köpenhamn och som specialiserat sig på sydafrikanska sånger. Gruppen har funnits i nio år och uppträtt med många sydafrikanska artister, bland annat den kände jazztrumpetaren Hugh Masekela och Lady Smith Black Mambazo. Gruppen har också sjungit för Desmond Tutu och hans fru Leah. De har undervisat i körsång i ett antal år och har examen från Anne Rosing-institutet i rehabilitering, sång och tal.

Kursen hålls på Pensionat Lundåkra, Lundåkra Lummelunda, Kvibille

Kompletterande prisinformation
I priset ingår för- och eftermiddagsfika, lunch, dryck och frukt båda dagarna.

Har du frågor?

Kontakta Susanne Svensson

susanne.svensson@folkuniversitetet.se

Tid
14 mar 2020 - 15 mar 2020
Lö 10:00 - 16:30
Sö 10:00 - 15:00
Tillfällen
2
Plats
Lundåkra Lummelunda 124, 30578 Halmstad
Visa på karta
Studietimmar
14
Kurs-ID
1046015
Pris
2295 kr