Musikteori, grundkurs

Plats Nyköping

Vill du lära dig mer om musikteori? På denna kurs får du möjlighet att tillgodogöra dig en grundläggande teoretisk bas för att utveckla din musikaliska förståelse.

Boka kursen nu

Vem kan gå kursen?

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig grundläggande musikteori. Även du som varken spelar eller sjunger, men har ett starkt lyssnarintresse är välkommen. Inga förkunskaper krävs.

Mål

Efter avslutad kurs kommer du ha fått en ökad förståelse för grundläggande musikteori. Du kommer att förstå och vara förtrogen med enklare notvärden, kunna skapa och spela ackord, notera en enklare melodi. Även känna till sådana uttryck som t.ex. intervall, taktart, tonart, klav, skala, tonsteg, förtecken samt andra grundläggande termer som utgör musikteorins bas.

Kursinnehål

Intervall, ackord, rytm, takt, skalor, gehör, harmonisering, musiklära, formlära och funktionsanalys..

Kursupplägg

Kursen går en gång i veckan under åtta veckors tid. Totalt 8 studietimmar. Undervisningen äger rum i en liten studiegrupp med inriktning på såväl ren musikteori som övningar i melodiskt och rytmiskt gehör. Innehållet anpassas efter nivå och önskemål på den unika gruppen, men en grundplan finns.

Kursmaterial/Litteratur

Kurslitteratur ingår ej i kursavgiften. Vilket material som används på kursen meddelas i kallelsen. Läraren använder sig också av extramaterial för att göra undervisningen omväxlande och stimulerande.

Fortsättningsmöjligheter

Alla våra musikkurser erbjuder fortsättningsnivåer. Vår ambition är att du skall få samma tid, lärare och lokal på din fortsättningskurs som du hade tidigare.

Övrigt

För att förebygga spridningen av covid-19 anpassar vi antalet deltagare till mindre grupper om max 4 deltagare. Det finns goda möjligheter till handtvätt med tvål. Det är allas ansvar att hindra spridningen av smitta och vi förutsätter att du som går en kurs hos oss visar hänsyn och inte utsätter andra för risk.

Kursledare

Jan Pettersson

Jan har hållit på med musik sedan 70-talet, dels genom att spela i olika typer av band och genom en folkhögskoleutbildning i jazz- och bluesimprovisation. Körsång har också varit en stor del av hans musikaliska resa.

– På folkhögskolan var det en helt ny värld som öppnade sig för mig. Musikteori i kombination med entusiastiska lärare visade vad man kunde göra med instrumenten, och hur harmonier och toner hängde ihop i ett system. När väl systemet och teorierna var inlärda så blev det så enkelt att börja improvisera och ha kul.

– Jag är ett levande bevis på att man inte behöver vara född med ett musikaliskt sinne för att spela ett instrument eller syssla med musik, allting handlar om att ha kul och ett brinnande intresse. Det handlar helt enkelt om att träna, öva, nöta, ligga i och ha kul.

– Mitt motto är; Musik = om det på något sätt skaver eller berör så är det musik.

Jan Pettersson, lärare i gitarr.

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Södertälje

info.sodertalje@folkuniversitetet.se

Tid
28 sep 2021 - 16 nov 2021
Ti 18:15 - 19:00
Tillfällen
8
Plats
Fruängsgatan 22, 61131 Nyköping
Visa på karta
Studietimmar
8
Kurs-ID
1100380
Pris
1250 kr